Stenplattor

Är du i färd med att planera stenläggning och står inför valet av stenplattor? Då vet du förmodligen redan att det finns mängder med stenplattor av välja mellan. Det finns också en hel del att ta hänsyn till, som exempelvis underlag, färg och form, placering, verktyg och material. 

Vi har satt ihop en komplett guide och hoppas att den ska kunna hjälpa dig på traven. Här får du veta vad du bör tänka på inför stenläggningen, vilka olika typer av stenplattor som finns på marknaden, hur du väljer kant- och dekorsten och mycket mer. Dessutom har vi satt ihop en inköpslista som med all sannolikhet kommer att vara till nytta. Håll tillgodo!

Olika typer av stenplattor

Idag finns det nästintill obegränsade alternativ till exempelvis kvadratiska stenplattor. Möjligheterna och användningsområdena är många, vilket gör att du kan bygga eller anlägga i princip vad du vill med stenplattor.

Oavsett om du drömmer om en pergola stensatt med glimrande skifferplattor, en trädgårdsgång kantad med fin dekorsten, en snygg inramning gjord med hjälp av rakt skuren kantsten eller en uppfart med stenplattor anlagda i ett cirkelmönster går det att skapa spänning och kontrast med stenplattor. I synnerhet för den som vågar tänka nya, okonventionella kombinationer, färger och former. Men vad finns det då att välja mellan? 

Material, färg och form

Det finns mängder med olika typer av stenplattor och kanske är det tycke och smak som avgör vilken, eller vilka, just du väljer. Men valet beror också ofta på prislappen, hur tung stenen är att frakta och vilken typ av hus man bor i. 

När du ska välja stenplattor rekommenderar vi att du utgår ifrån ditt eget bostadshus och dess eventuella trädgård, men också närområdet. Vilka former, färger och material finns det runt omkring dig där du bor? Vad är det för typ av yta som ska stenläggas och hur kan den utformas för att passa ihop med övriga huset och tomten? 

Att det finns stenplattor i såväl betong som natursten känner du säkert redan till, men har du även tänkt in eventuella kant-, tramp- och dekorstenar i din stenläggning? Stenen kan skilja sig åt ganska rejält när det gäller struktur, storlek, färg och form, men också när det gäller hållbarhet. 

Fundera därför på om du behöver stenar som är körbara (personbil, lastbil) eller om det räcker att lägga icke körbara stenar. Fundera också på färgvalet, som varierar mellan allt från antikvit till kritvit, beige, ljusgrå, mörkgrå, gråmelerad, svart, röd/brun, röd… 

Sen är det den lilla detaljen som kallas struktur, som exempelvis blästrad, hamrad, slät eller oregelbunden. Men vad kännetecknar egentligen alla dessa olika typer av stenplattor? 

Skiffer 

När det gäller skiffer finns även det i olika utföranden, som sågat eller oregelbundet, samt i olika tjocklekar och format. Skiffer är snyggt att lägga både utomhus och inomhus, som uteplats, välkomnande hallgolv eller som ”skrud” till en gammal, sliten trappa.

Skiffer kan skapa ett levande och exklusivt intryck i vilken trädgård som helst, dessutom är plattorna behagliga att gå på. Det är egentligen bara tjockleken som avgör vilken du själv bör välja.

Glimmerskiffer

Glimmerskiffer är ett prisvärt alternativ för den som planerar att stensätta en uteplats, trädgårdsgång eller uppfart med natursten. Stenarnas oregelbundna form, och det faktum att du själv kan skapa mönster, gör att ytan får en unik och personlig prägel.

Den här typen av skiffer glimrar extra mycket i solens strålar, vilket gör den extra fin både som trädgårdsgång och runt ett poolområde.

Kantsten

När du ska lägga sten är det bra om även planerar för att lägga kantsten. Kantstenen hjälper nämligen till att ”låsa” den övriga stenläggningen. Det finns exempelvis naturligt huggen kantsten i granit som passar fint ihop med annan natursten. Med kantsten får du också en fin inramning till hela ytan.

Granit 

För en naturlig och rustik känsla kan vi rekommendera en typ av sten som kallas granitkeramik. Den har en mycket ytstruktur och skapar liv åt vilken trädgård som helst. Granitkeramiken har en något vågformad kant vilket ger ett mycket mjukt och följsamt intryck.

Även granithäll är både fin och praktisk, i synnerhet om du väljer en med blästrad yta. Den ger något mer effekt än den släta sorten plus att du slipper halka när det regnar eller är snöslask. Dessutom har granithällen en tendens att bara bli vackrare med tiden.

Taktila plattor

Taktila plattor kan enklast beskrivas som en slags markstenssystem som till exempel används för att markera kanterna längs tågperronger. Plattorna finns i olika storlekar och utföranden men själva basstenen är den som oftast används i trädgårdar och på garageuppfarter i såväl privat som offentlig miljö.

Taktila plattor finns med slät eller vågig yta, med tydliga kupoler och med sinusyta. Det är plattorna med vågig yta som oftast används i offentliga miljöer då de ger en tydlig riktningsinfomation. 

Med sinusplattor får du en garanterat slitstark och hållbar stenläggning. De tjockaste sinusplattorna är avsedda för riktigt tung trafik så dem behöver du inte ens fundera på om det är till din privata bostad du ska använda dessa stenplattor. 

 

Även taktila plattor med kupol används främst i offentliga miljöer, i synnerhet då man behöver ha tydliga markeringar för vilken riktning som gäller (för exempelvis synskadade personer). Därmed lämpar sig kupolplattan extra bra att lägga vid busshållplatser, trafikövergångar, tågperronger och dylikt.

Trampsten

För den som har stora gräsytor i sin trädgård är trampstenar nästan ett måste. Särskilt om gräsmattan omgärdar såväl rabatter som uteplatser och gångar. Det finns jättefina trampstenar i natursten som skapar både blickfång och naturliga gångstråk i trädgården.

Trampsten finns i allt från granit, kalksten och skiffer till betong och är oumbärliga när du vill skapa en ”gångväg” till/från eller i rabatten, grusgången, uteplatsen eller gräsmattan.

Ännu mer positivt är att trampstenen är prisvärt och att de ofta finns att köpa styckvis. På så vis kan du alltid komplettera med fler stenar efter hand som trädgården förändras. Är du extra ekonomisk och kreativ kan du dessutom gjuta dina egna trampstenar. Allt du behöver är finbetong, några olika formar och kanske ett par mönster. Många använder exempelvis gummistövlar eller stora rabarberblad som mall. Kom bara ihåg att armera hela trampstenen så att den inte spricker eller går av på mitten när den belastas.

Dekorsten 

Dekorsten finns i mängder med storlekar, former och färger. Den vanligaste stenen är den tumlade, men även sjösingel och krossad sten är vanligt förekommande. För den som vill dekorera blomsterarrangemang och/eller rabatter rekommenderas polerad dekorsten. 

Andra dekorstensorter som är relativt vanliga är 

  1. Krossad dolomit

En ljus marmorsten som lyser upp trädgården tack vare sin fina lyster. Vanligt är att smycka husfasader och rabatter med vit dolomit, men kom ihåg att täcka ytan med fiberduk innan du lägger på stenen.

  1. Tumlad basalt

En mörk dekorsten med rundad form som skapar fin kontrast längs fasader och gångar. Extra snyggt blir det om du ramar in ytan med dekorstenen med hjälp av kantsten. Glöm inte att använda fiberduk som underlag.

  1. Tumlad granit

En dekorsten av granit med tumlad yta som med sin släta yta ger ett mjukare intryck i din trädgård. Stenarna är sköna att gå på och används främst för att skapa spännande kontraster. Precis som med alla annan dekorsten bör du använda fiberduk som underlag för bästa resultat.

  1. Krossad kalksten 

En ljus dekorsten från Gotland som skapar liv åt såväl stora som små ytor. Extra snyggt blir det att rama in ytan med kalkstenskross med hjälp av kantsten i granit för att skapa fina kontraster i färg och struktur. Fiberduk bör användas.

Att tänka på inför stenläggningen

Ett vanligt önskemål är att få så lite fog som möjligt på sin stenläggning. Eftersom natursten oftast diffar något när det gäller storleken är det svårt att få en fog som är smalare än 3 millimeter. Dock finns det olika sorters fog i en rad olika färger, vilket gör det enkelt att hitta en fog som passar just den stenen du har valt. 

För att minimera risken för missfärgning är det viktigt att använda en fog som är anpassad till natursten (jämför kalk och klinkers). Extra viktigt blir detta om du lägger kalksten eller marmor, då detta är extra känsliga stensorter. 

Det är relativt likartat rent arbetsmässigt att sätta natursten som att sätta kakel eller klinkers. Den stora skillnaden är att natursten huggs ut i stora block, vilket gör att du alltid bör räkna med en viss differens mellan blocken/stenarna när det gäller tjocklek och yttermått. 

Ytterligare en skillnad är att det nästan alltid krävs särskilda verktyg för att lägga klinkers och sätta kakel, medan du oftast klarar av att hantera olika typer av natursten med bara händerna. 

Inköpslista

Sist men inte minst bjuder vi på en inköpslista. Vi vill dock understryka att de saker som står på listan är en rekommendation snarare än ett måste. Tanken är att den ska ge en ungefärlig fingervisning om vad du behöver köpa inför stenläggningen.

  • Stenmjöl 
  • Fog, fogsnöre och fix 
  • Gummislägga 
  • Fiberduk 
  • Kantstentång (för den som ska lägga kantsten) 
  • Hörselkåpa 
  • Måttband 
  • Vattenpass 
  • Bågfil
  • Avbitartång
  • Plattklippare 
  • Tumstock 
  • Plattlyft 
  • Arbetshandskar 
  • Kanstensax (för den som ska lägga kantsten) 
  • Fogrensare
  • Murslev 
  • Skyddsglasögon
  • Blandare (för fix och fog) 
Stenplattor

Betyg på guiden:

4.4/5 - (7 votes)