Marksten

Vad finns det för olika sorters marksten och hur mycket kostar de? Finns det extra tålig marksten för exempelvis garageuppfarten och trädgårdsgången? Hur lägger jag marksten  så att den blir jämn och håller länge? 

Det finns många frågor rörande marksten, vilket är den främsta anledningen till att vi har skrivit den här utförliga guiden. Oavsett om du ska stenlägga en uteplats, garageuppfart, trädgårdsgång eller bygga mur så ger vid dig konkreta tips och råd rörande inköp, mätning, utgrävning, anläggning med mera. 

Varför marksten? 

Det finns mängder med skäl till att använda marksten i trädgården, som numera är en vanlig syn runt såväl rabatter som på uppfarten och uteplatser. Faktum är att olika typer av marksten används nästan lika ofta som stenplattor, och gärna i kombination med varandra, för att skapa liv och struktur. 

Marksten är också mer lättskött än en gräsmatta eller en rabatt, de skapar fina sociala ytor och är slittåliga för utomhusmiljöer som kräver hållbart material för bilar, motorcyklar, mopeder etcetera. 

Oavsett vilken typ av yta du ska stenlägga behöver du fundera över användningsområde, ytans storlek, färg och form. Har du till exempel ett modernt, nybyggt hus bör du även välja en marksten med modernt snitt, medan en marksten med struktur passar fint till en funkisvilla eller ett sommarhus.

Olika typer av marksten

Antikbehandlad, hamrad, slät, tumlad, körbar/icke körbar, körbar med lastbil med mera. Variationen är näst intill oändliga och det som bör styra är projektets omfång, din egen budget och kapacitet samt den övriga stilen runtomkring. 

En liten uteplats, garageuppfart eller trädgårdsgång kan stenläggas på några dagar, men det krävs planering, förarbete och arbetskraft. Ett mindre projekt kan bli något familjen gör  tillsammans, medan ett större projekt kan kräva hjälp av både vänner och en professionell stenläggare alternativt trädgårdsarkitekt. 

De vanligaste stensorterna i ett bostadsområde är granit och betong. De finns i olika färger, former och mått och fungerar till såväl offentliga miljöer som till villa- och radhusområdet. Många sorter går också att kombinera med likadan eller liknande kantsten, plattläggning, murverk och liknande. Grått må vara det vanligaste färgvalet, men för den som vågar  går det att bryta trenden med varm terracotta, dramatiskt svart eller upplysande vitt.

Kvadratisk, rektangulär, tumlad, rak, självlåsande, rundad… Vad ska man välja? Bilden visar en stengång med mycket liv och struktur vilket är fint ihop med det intilliggande gräset. Har du en annan typ av sten, som en platta eller dekorsten, alternativt en rabatt, kan det vara fint med en slät och rak marksten för att lyfta fram blommor och annat.

Färg, form, hållbarhet

Nästan all betongsten är körbar med personbil. Är ytan ämnad för tyngre fordon, som en grävmaskin, traktor, motorcykel eller liknande, behöver du kolla vilken typ av marksten som är lämpligast för detta. 

Här följer en lista över olika typer av marksten i syfte att ge dig en uppfattning om hur mycket det finns att välja mellan:

– körbar och tumlad sten 

– kvadratisk sten med strukturerad yta

– modern sten med skarpa kanter

– stilren sten med behagligt strukturerad yta

– enkel tumlad sten 

– antikbehandlad, körbar marksten

– klassisk marksten med fasade kanter

– robust L-formad marksten 

– marksten formad för att ge plats för grus och gräs

– platta stenar med kupolyta

– fiskbensmönstrade stenar

– oregelbundet formad marksten  

– marksten med sinusyta

– kraftig, självlåsande sten

– ofasad marksten i olika storlekar 

– start/slutsten rensar luftföroreningar 

– stor cirkelsten 

– halvsten anpassad för att passa en trappa

– centrumsten anpassad för att skapa cirklar 

– plattor av linjeformad karaktär

Obs! Marksten som ska användas för mc och personbil ska vara minst 50 millimeter tjock för att klassas som körbar. Övriga vanliga tjocklekar är 15, 25, 35 och  45 millimeter.

Extra hållbarhet

Ditt projekt är avgörande för vilken typ av marksten du kan lägga. 

Körbar marksten: Till en garageuppfart eller carport bör du välja en körbar sten, såsom betongplattor i olika storlek alternativt gat- eller kullersten. 

Tumlad marksten: Till ett rustikt hus med mycket historia kan du med fördel välja en tumlad marksten som ger något ruffare kanter och en antik finish. 

Natursten: Granit är en populär och hård stensort som har använts under århundraden, mycket tack vare sin hållbarhet. Förutom att granitplattor är slitstarka är de också vackra och beroende på mineralsammansättningen finns de i olika färger och nyanser. 

Betong: Den vanligaste typen av sten vid markstenläggning. Betongstenar finns också i olika storlek, färg och behandling (struktur) som extra stora, röda (terracotta), ljus- och/eller mörkgrå, strukturerade, slätstrukna, rundade, halvcirkelformade etcetera. 

Skillnaden mellan betongplattor och betongstenar märks till största del på formatet. Betongstenar är generellt sett mindre, men också tjockare, än betongplattor.

Kullersten var ett givet val i stadsmiljöer under 1500- och 1600-talet i Sverige. Exempelvis i Gamla Stan i Stockholm och i den gamla arbetarstadsdelen Haga i Göteborg. Äkta kullerstenar är tillverkade av granit och därmed väldigt tåliga.

Att lägga marksten

Det absolut viktigaste inför alla typer av markstensbeläggning, oavsett om det är betong eller natursten, är underarbetet. Att gräva ut, jämna till, lägga fiberduk och sedan toppa med  singel (fint grus) innan du börjar med stenläggningen är att skapa goda förutsättningar för en snygg och hållbar yta. 

Ska du stenlägga en större yta kan kostnaden springa iväg, i synnerhet om du har tänkt att lägga natursten. Det kan därför vara en god idé att jämföra priser från olika leverantörer, vilket du med fördel kan göra med hjälp av olika jämförelsesajter. Genom att söka på exempelvis ”priser på marksten” kan du få fram och jämföra priser, leveransvillkor, erbjudanden, sortiment och så vidare. 

Inför stenläggningen behöver du investera i diverse verktyg och produkter. Nedan hittar du en inköpslista som kan vara till nytta när du planerar ditt projekt. 

Det här behövs för att lägga marksten:

Arbetshandskar 

Bergskross

Fiberduk

Fogsand

Kniv 

Kratta

Marksten 

Markvibrator (går att hyra) 

Markeringsspray 

Rätskiva 

Sax 

Skottkärra

Stenmjöl

Spade (anpassad för din längd) 

Stenkap (går att hyra) 

Tumstock

Vattenpass

När du har handlat, hyrt eller kanske lånat ihop allt du behöver är det dags att sätta igång. Jobbet blir så mycket roligare när du har rätt verktyg och när du känner att du har koll på läget. Förhoppningsvis kan du utföra jobbet tillsammans med någon, eftersom det går dubbelt så snabbt och blir dubbelt så kul!

Det här krävs för att lägga marksten 

  1. Gräv ut och markera 

Det allra första steget är att gräva ut området där markstenen ska läggas, för hand eller med en mindre grävmaskin. Markera önskade linjer med hjälp av markeringssprayen alternativt med snöre och pinnar. 

Befinner du dig på gräs är det enkelt att slå ner pinnar och att fästa snören i önskad höjd (den höjd som du vill att stenarna ska ha). Kom ihåg att kontrollera så att alla linjer är raka och parallella med varandra. Här använder du dig med fördel av vattenpasset och se till att vara noggrann! 

  1. Ha koll på djup och avrinning 

Många gräver ut en grop på ett föredömligt sätt och lägger sedan markstenen i fina, jämna rader – utan att tänka på avrinning för vatten. Det vill du inte glömma! 

Ska du stenlägga en uppfart behöver du gräva en cirka 35-45 centimetercentimeter, medan det för en uteplats eller gång räcker med en grop på mellan 15-25 centimeter. Vet du dessutom om att marken har dålig dräneringsförmåga kan du med fördel utöka djupet med några centimeter.

När det gäller avrinning för vatten bör du ha ett fall, det vill säga en lutning, på åtminstone 1-2 centimeter per meter (1-2 cm/m) för att skydda intilliggande byggnader och annat från eventuella vattenläckor och fuktskador. 

  1. Täck över och jämna 

När gropen är stor och djup nog är det dags att jämna till ytan ordentligt och därefter rulla ut en fiberduk. Det går ofta både snabbt och enkelt men det betyder inte att du ska ha bråttom. 

Är underarbetet ordentlig gjort kommer slutresultatet att bli så mycket finare, så se till att jämna till ytan noga. Gärna med hjälp av en markvibrator. När detta är gjort ska du lägga på fiberduk, var främsta uppgift är att separera bärlager från jorden samt att förhindra gräs, ogräs och rötter från att tränga upp genom stenläggningen. 

För att täcka riktigt ordentligt kan du låta fiberduken fortsätta upp för en del av kanten runt hela gropen. Du kapar den sedan enkelt med en kniv eller klipper av den med en sax.

  1. Fyll, packa och vattna  

När fiberduken täcker önskad yta ska du fylla den med ett bärlager (stenkross) som även det ska packas tätt. Varför det är så viktigt att packa stenkrosset helt rätt är just för att det blir det bärande lagret som markstenen ska vila på. Är det lagret ojämnt eller alltför klent kommer markstenarna att bli ojämna och till slut börja röra på sig. 

Rekommenderat är att använda stenkross som är mellan 0-32 millimeter samt att hyra eller låna en markvibrator. Du får då ett jämnt och komprimerat bärlager som förebygger eventuella sättningar och ofrivilliga rörelser. 

Stenkrosset häller du helt enkelt ut på fiberduken, men innan du jämnar det med vibrator måste du kratta ut det till rekommenderad höjd. För att ta reda på vilken höjd som gäller för just ditt projekt ska du räkna ut skillnaden mellan gropens totala djup och tjockleken på vald  marksten. Subtrahera detta med stenmjölsskiktets storlek (generellt 3 centimeter) och du har räknat fram höjden. 

Alltså: gropens djup – markstenens tjocklek = skillnaden dem emellan – stenmjölsskiktets storlek = bärlagrets höjd. 

För att göra underlaget extra tätt och packat kan du även vattna det ordentligt blött. För sedan markvibratorn fram och tillbaka med långa, jämna svep och kom ihåg att fallet ska vara minst 1-2 centimeter per meter bort från närmaste byggnad.

Observera att underlaget generellt sjunker med cirka 15% vid användning av markvibrator, vilket innebär att du redan från början bör köpa mer stenkross än beräknat. 

  1. Ta en välförtjänt paus 

Att vila själv och bärlagret i det här skede är en god idé. Det kan räcka med två-tre timmar för att bärlagret ska sätta sig ordentligt innan du börjar med själva stenläggningen.

  1. Dags för stenmjöl

När både du och bärlagret har fått nödvändig vila är det dags att fylla på med stenmjöl. Det är en finkornig sättsand som kan läggas på bärlagret även om det inte är helt torrt. Vanligtvis används stenmjöl i storleken 0-4 eller 0-8 millimeter. Stenmjölet fördelas jämnt med hjälp av en markvibrator.

  1. Justera lutning och höjd 

För att försäkra sig om att både lutning och höjd stämmer är det bra att använda särskilda järnrör. Dessa placeras längs stenläggningen så att du lätt kan kontrollera lutning och höjd. 

Lägg rören i parallella rader med cirka 80 centimeters mellanrum. Ska du stenlägga en stor yta kommer du alltså få många rader med stål- eller järnrör som ska ligga på rätt nivå i förhållande till önskad höjd. Med hjälp av riktsnöret kan du se i vilken höjd markstenen kommer att hamna (i tomrummet mellan rör och snöre). 

När rören placerats i stenmjölssanden kan du använda en enkel träplanka för att jämna till ytan. Pudra gärna på med lite extra stenmjöl först, lägg plankan rakt över rören och dra plankan mot dig. På så vis får du bort överflödigt stenmjöl och fyller ut eventuella luckor. 

Ta därefter bort rören, fyll i spåren efter plankan och gör om ovanstående rutin. Detta får du förmodligen göra några gånger och här kan det vara bra att vara två för ett så jämnt resultat som möjligt. 

  1. Stenlägg och avsluta med fogsand 

Äntligen är det dags att lägga markstenen samt att avsluta med fogsand för en snygg och hållbar finish. Börja uppifrån och arbeta dig nedåt: Från sida till sida och rad för rad. 

Tänk på att lägga varje sten med 3 millimeters mellanrum samt att banka ner varje sten försiktigt med en gummiklubba. På så vis skapar du förutsättningar för fogsanden att falla på plats. Hjälp det på traven genom att sopa ner det med en sopborste. 

Komplettera gärna med kantsten

En stenläggning är fin att komplettera med en kantsten, som i sin tur både ger stadga och håller stenarna på plats. Kantsten finns också i både betong och natursten samt i olika färger, former och behandlingar. 

Välj kantsten efter användningsområde:

  • Ska ytan tjäna som avställningsyta för tunga fordon bör du välja en robust kantsten i exempelvis granit.
  • Ska kantstenen ligga runt olika rabatter och gångar passar det med en nättare kantsten.

På villatomten på bilden ovan har man både stenlagd och kantat med kantsten för att skilja stenen från såväl gräsmattan som husgrunden. Man har valt en ljus kantsten som har liknande struktur, form och färg som stenen på husfasaden, medan markstenen är slät och enkel i sin utformning. Markstenen matchar därmed både fasaden och kantstenen på ett snyggt sätt.

Man hade kunnat tänka sig att bryta av den ljusa stenen med en sten i mörkare nyans, alternativt en terrakottafärgad sten som hade kunnat matchas med terrakottakrukor och blommor i orange, rött, gult och vitt.

Det här behövs för att lägga kantsten 

Berg/stenkross

Cement 

Gjutsand (eller stenmjöl) 

Jordfuktad betong (cement + stenmjöl) 

Kantstenkilar

Kantstensax 

Murarsnöre 

Stakkäppar

Allmänna tips för att lyckas med stenläggningen

  • Anpassa inte stenläggningen efter gräsmattan då dessa oftast är både sneda och ojämna
  • Testgräv på olika ställen för att kolla vilken plats som är mest lämplig för markstensläggning
  • Titta på husritningen och kontrollera eventuella el- och vattenledningar innan du sätter spaden i marken
  • Välj gärna en markörspray med så lite miljöbelastning som möjligt
  • Använd lasermätare när du vill ha en nästintill spikrak kant
  • Använd vattenpass när du vill ha en så jämn stenläggning som möjligt
  • Använd benkraft för att skona ryggen
  • Placera en rejäl skottkärra i närheten och tänk på att inte lyfta för tungt
  • Ska du göra en stor stenläggning är det smidigt att hyra utrustning och maskiner
  • Ta gärna hjälp av vänner och familj för att förena nytta med nöje (och för att orka)
  • Anlitar du fackmän (professionell hjälp) har de oftast nödvändig utrustning
  • Stenmjöl är ett finkornigt material som bör strös när det är uppehållsväder
  • Tänk noga på användningsområdet innan du väljer mark- och kantsten (främst med tanke på grund av belastning och slitage) 
  • Natursten ska inte sättas direkt mot betongunderlag då betong innehåller en stor mängd kalk som kan tränga igenom och göra naturstenen flammig
  • Om du får fiberduk över kan du med fördel spara den till andra trädgårdsprojekt
  • Beställ leverans i god tid så att du slipper vänta på stenen, i synnerhet om du anlitar professionell hjälp där kostanden tickar på
  • Kom ihåg att beställa några extra stenar och lite extra stenkross med första leveransen 
  • En sten med oregelbunden form och yta (som skifferplattor) tar ofta längre tid att lägga än en slät och kvadratisk eller rektangulär 
  • Kantsten håller inte bara markstenen på plats, den kan dessutom läggas både innan och efter det att du lagt markstenen
  • Så gärna nytt gräs eller rulla ut ny gräsmatta på rulle intill stenläggningen 
  • Ljussätt stenläggningen för skapa en dramatisk look och för att framhäva ytan 
  • Tänk på våra fyrbenta vänner som gärna letar upp en varm eller sval sten att värma respektive kyla ner sig på
Marksten

Betyg på guiden:

3.9/5 - (7 votes)