Dekorsten

Håller du som bäst på att planera stenläggning eller nya rabatter i trädgården? Då vet du att det är mycket att ta hänsyn till, inte minst när det gäller valet av sten. Det finns mängder med kant- och dekorsten, mursten, trädgårdsplattor och så vidare att välja mellan och oftast styrs valet av stenarnas placering och ytan i sig. Även kostnader och fraktmöjligheter är viktiga parametrar att ta hänsyn till. 

Det du också bör tänka på är hur det befintliga underlaget ser ut. Det gäller även färger, former och strukturer som finns omkring dig. Hur ser det ut där du bor och vad passar bäst till ditt hus och din trädgård? 

Vi har satt ihop en komplett guide om dekorsten specifikt för att hjälpa dig lite på traven. Här får du veta vad du bör tänka på inför stenläggningen, vilka olika typer av dekorsten som finns att välja mellan samt hur du bör tänka när det gäller stenläggning i största allmänhet. Sist finns en inköpslista som vi tror ska vara till nytta inför stenläggningen.

Olika typer av dekorsten

Idag finns det nästan obegränsade möjligheter och alternativ när det kommer till trädgårdssten. Användningsområdet är oändligt och det är nästintill enbart fantasin som sätter gränser. Har du redan anlagt en mur, en trädgårdsgång eller en gabion kan du redan en hel del om grunderna för stenläggning, då är dekorstenen bara grädden på moset. 

Bland de vanligaste sorterna återfinns tumlad eller krossad dekorsten samt så kallad sjösingel. Även polerad dekorsten är vanligt förekommande, särskilt i blomsterarrangemang.

Oavsett om du ska anlägga en trädgårdsgång kantad med dekorsten och en snyggt skuren kantsten eller om du bara ska dekorera dina utekrukor med vit marmorkross går det att skapa fina kontraster med hjälp av färg och form. Men vad finns det egentligen för olika typer av dekorsten?

Material, färg och form

Det finns en hel del olika sorters dekorsten och främst är det tycke och smak som avgör vilken sort du väljer. Men valet beror kanske också på prislappen samt vilka möjligheter du har att frakta stenen. Det du också bör tänka på är hustyp och vad du i övrigt har i trädgården. 

När du ska välja dekorsten till din trädgård rekommenderar vi att du även utgår ifrån närområdet; vad finns det för färger, former, strukturer och material där du bor? Fundera också på ytan som ska stenläggas och hur du kan matcha den med övriga huset och tomten. 

Att det finns dekorsten i många olika färger känner du säkert redan till, men har du tänkt på hur du kan matcha dem med övriga stenläggningar i trädgården? Olika sorters dekorsten skiljer sig ofta åt i färg, men även i struktur, storlek, form, pris och hållbarhet. 

Fundera därför på om din dekorsten ska ligga intill en körbar eller icke körbar yta, vilken/vilka färger övrig stenläggning har (gångar, uppfarter , uteplatser etc.) samt vilka material dessa är gjorda av (betong, granit, skiffer osv.).

Tumlad dekorsten 

Tumlad basalt är en mörk stensort med rundad form. Stenen skapar fin kontrast längs såväl  fasader som gångar, och den blir extra fin om du ramar in den med hjälp av en kantsten. Observera att du alltid bör använda fiberduk som underlag för dekorstenen för att hålla ytan ren från ogräs och oönskad gräsväxt. 

Gårdssingel

Gårdssingel, som även kallad gångsingel eller ärtsingel, är en klassisk dekorsten som återfinns i många svenska trädgårdar. Vanligtvis används singel till grusgångar och  garageuppfarten men den går också bra att fylla gabioner och rabattkanter med.

Granitkross

Tumlad eller krossad granit dekorsten ger med sin släta yta ett mjukt och fint intryck i trädgården. Stenen är dessutom skön att gå på och används med fördel för att skapa spännande kontraster och former. Precis som med övrig dekorsten bör du använda fiberduk som underlag.

Skifferkross

Finns både som tumlad och icke tumlad och båda sorterna är mörka i färgen. Skiffer gör sig fint i de flesta trädgårdar och ger ett sobert och lyxigt intryck. Skifferkross passar fint i såväl blomkrukan som bredvid trädgårdsgången och runt rabatten. Skiffer är mycket snyggt att använda ihop med en ljusgrå stenplatta och/eller kantsten för att skapa tydliga kontraster.

Sjösingel

Sjösingel, eller dansk sjösten, är oftast svart och vit alternativt gul/brunmelerad till färgen. Då stenarna plockas upp ifrån havsbotten slipas de naturligt mjuka med hjälp av vattnet. Sjösingel är mycket fin att använda för att smycka trädgårdens olika ytor – allt från trädgårdsgångar till rabatter, gabioner och krukor. Du får också fin effekt av sjöstenen om du lägger den intill en grå husfasad.

Krossad kalksten

En ljus dekorsten som kommer från Gotland. Kalkstenen skapar liv åt både stora och små ytor och blir extra fin om den ramas in med hjälp av en kantsten. Välj gärna en kantsten i granit då den skapar extra fina kontraster gentemot den ljusa kalkstenen.

Krossad dolomit

Även detta är en ljus stensort men nu av marmor. Dolomit används med fördel för att lysa upp olika ytor i trädgården då den har en väldigt fin lyster. Extra snyggt blir det om du ljussätter ytan där dolomiten ligger, exempelvis intill en husfasad eller i en rabatt. Kom ihåg att täcka ytan med fiberduk innan du lägger på stenen!

Att tänka på inför stenläggningen

Har du lagt natursten har du förmodligen märkt att stenarna diffar något i storlek, vilket gör att fogarna borde vara runt 3 millimeter. Om du sedan har valt en fog som matchar stenarnas färg kan du med fördel välja en dekorsten som bryter av helt. I övriga fall bör du välja en dekorsten som matchar befintliga färger för bästa resultat. 

Det är också bra att göra färdigt själva plattläggningen innan du fyller på med dekorsten och dylikt för att minska risken för missfärgning när du fogar. Har du råkat missfärga en eller ett par stenplattor kan du exempelvis täcka den ytan med dekorsten alternativt en stor kruka. 

Det går också fint att dölja en tråkig dränering med hjälp av dekorsten. Väljer du en mindre typ av sten kan du även anlägga en hel grusgång med dekorsten. I det fallet rekommenderas att stenen är maximalt 30 millimeter för att ytan ska bli behaglig att gå på.

Hur mycket dekorsten kommer du att behöva?

Det är inte helt lätt att veta hur långt ett ton sjösten, stenkross eller singel räcker. Åtgången beror dels på hur tjockt lager du önskar lägga, dels på stenbitarnas storlek. Men det beror förstås också på hur stora ytor som ska täckas. 

Vi har beräknat mängden (ett ton i alla tre exemplen) i förhållande till tre olika yt- och stenstorlekar. Följande beräkningar kan du ha som utgångspunkt när du planerar din yta:

Exempel 1

  • Mängd: ett (1) ton sjösten, stenkross eller singel (eller annan typ av dekorsten) 
  • Storlek på dekorsten: 8 – 18 millimeter 
  • Räcker till: cirka 23 m2 
  • Vid anläggning av trädgårdsgång: rekommendationen är ett 5 centimeter tjockt lager med dekorsten (vilket medför något större åtgång än ovan nämnda 23 m2)

Exempel 2

  • Mängd: ett (1) ton sjösten, stenkross eller singel (eller annan typ av dekorsten) 
  • Storlek på dekorsten: 16 – 32 millimeter 
  • Räcker till: cirka 14 – 15 m2 (vid ett lager med 5 centimeters tjocklek) 

Exempel 3

  • Mängd: ett (1) ton sjösten, stenkross eller singel (eller annan typ av dekorsten) 
  • Storlek på dekorsten: 32 – 64 millimeter 
  • Räcker till: cirka 9 – 10 m2 (vid ett lager med 7 centimeters tjocklek)

Ett tips!

Skulle du få dekorsten över kan du använda den i blomlådor, på ljusfat eller som vackert fylle i en stor glasvas. På så vis knyter du ihop utomhus- och inomhusmiljön på ett effektfullt och naturligt sätt.

Inköpslista

Vi vill gärna förtydliga att nedanstående Inköpslista enbart är en rekommendation snarare än ett måste. Tanken är att den ska ge dig ett hum om vad du behöver i form av material och verktyg inför anläggningen av dekorsten.

Som du märker blir listan inte särskilt lång då det mesta jobbet förmodligen redan är utfört (i form av platt- och stenläggning). Att lägga dekorsten blir oftast den sista detaljen och får väl räknas som ”grädden på moset” i det avseendet.

Det krävs sällan några specifika verktyg eller maskiner för att lägga dekorsten, men några saker kommer du med all sannolikhet att behöva:

  • Fiberduk (bör alltid användas vid all form av stenläggning) 
  • Singel (som en extra grund) 
  • Sax (för att klippa av fiberduken) 
  • Vattenpass (för den som vill vara extra noggrann) 
  • Arbetshandskar (helst flera par och anpassade till underlaget) 
  • Skyddsglasögon (för att undvika att få damm i ögonen) 
  • Skottkärra (för att lättare frakta stora mängder dekorsten) 
  • Spade eller skyffel (anpassad till din längd och användningsområde)
  • Vattenkanna eller vattenslang (för att spola rent stenarna som ofta är lite dammiga) 
  • Arbetsbyxor (gärna med förstärkta knän)
  • Miljövänligt ogräsmedel (som en extra försiktighetsåtgärd) 
Dekorsten

Betyg på guiden:

4.3/5 - (7 votes)