Silverfisk: Bli av med (2021)

Snabbguide mot silverfisk

  • Ta bort det som är ätbart för silverfisken genom att städa
  • Lägg undan kläder, tidningar, böcker med mera
  • Håll nere luftfuktigheten så mycket som möjligt
  • Kontrollera/undvik stärkta textilier Dammsug, dammtorka och vädra regelbundet
  • Städa extra noga kring springor, sprickor, ventiler och avlopp
  • Skaka och vädra sängkläder och andra textiler
  • Häll en skvätt ättika på en bomullstuss eller tops och stryk det på lister och i springor
  • Testa med rödcederolja om ovanstående inte fungerar
Silverfisk

Silverfisk som även kallas nattsmyg, är en insekt som tillhör familjen silverborstsvansar. Arten kallas “silverfisk” på grund av sin silverglänsande kropp och med all sannolikhet för att det ser ut som att den simmar när den rör sig över golvet.

Silverfisk lever på kolhydrater som socker och stärkelse. De tar sig enkelt in i byggnader, oftast efter mörkrets inbrott, och kan orsaka ganska stor skadegörelse.

Silverfisken har funnits i smått otroliga 300 miljoner år och finns över hela världen. I Sverige finns det 3 kända inomhuslevande arter medan det totalt sett finns omkring 370 silverfiskarter. Den kan bli omkring 10-15 millimeter och lever mellan 2-4 år.

Silverfiskens födoämnen

Silverfisken är en så kallad allätande insekt och favoriten är stärkelserik föda som exempelvis hår, mjäll, nagelrester, klister och bokband. Den kan göra skada på den sistnämnda samt på övrigt papper och stärkta textiler.

Skadedjur eller ohyra?

Skadedjur, eller ohyra, är ett allmänt uttryck för oönskade djur som kan orsaka skada på egendom eller hälsa samt skapa obehag för människor. Enligt miljöbalken 9 kap 9 § är det fastighetsägaren som har ansvar över att bostäder och lokaler är fria från skadedjur.

Det finns ingen exakt definition för vilka insekter som anses vara skadedjur och vilka som anses vara ohyra, men generellt sett räknas djur som utgör en hälsorisk för människor som skadedjur. Dock är silverfisken ett undantag ifrån denna regel eftersom den inte orsakar hälsoproblem men ändå behandlas/bekämpas som ett skadedjur.

Något som kan vara bra att känna till är att silverfiskar är ofarliga men hittar du dem i vardagsrummet eller sovrummet bör du agera, då det kan innebära att där finns en fuktskada.

Hur vet jag att jag har silverfisk?

Oftast hittar du silverfiskar i närheten av avloppet i badkaret eller handfatet samt kring golvbrunnen i duschen. Det är dock inte genom avloppsledningar silverfiskar kommer in utan snarare via varor och produkter som vi själva tar in i våra hem. 

Silverfiskar hittar sin föda i avlagringar som bildas under galler och avloppsventiler, vilket är anledningen till att de håller till just där. De flesta arter av silverfisk gillar fuktiga och varma miljöer, medan den långsprötade silverfisken trivs både i fuktiga och torra miljöer.

Du känner igen silverfisken på dess långsmala kropp, dess ”simliknande” sätt att ta sig fram samt de långa känselspröten som spretar från olika håll. De är väldigt snabba och ibland känns det som att de ”försvinner” innan man hinner säga ordet ”silverfisk”

Olika sorters silverfiskar

Förutom den ”vanliga silverfisken” finns det en art som kallas för långsprötad silverfisk. Den långsprötade silverfisken blir omkring 15 – 20 millimeter lång och känns bland annat igen på sina långa känselspröt. Den har också ett slags ”skägg”, vilket är något som den vanliga silverfisken saknar. 

Båda arterna trivs inomhus och kan äta allt från gamla böcker till tapeter, textilier, matrester, hudavlagringar med mera. 

Även om de trivs överallt föredrar de framförallt ställen som är fuktiga och varma, såsom brunnar, ventiler och avlopp. Därför hittar du också oftast silverfiskar i badrum, tvättstuga och kök.

Skulle du hitta silverfiskar i exempelvis vardags- eller sovrummet någon enstaka gång är det alltså inget konstigt, men om du hittar dem där ofta bör du undersöka orsaken lite närmare. I rum där det vanligtvis är torrt kan det nämligen tyda på att det finns en fuktskada vilket du kan kolla upp genom att göra en fuktmätning. 

För övrigt är det som vi redan nämnt: viktigt att hålla ventiler, avlopp och andra fuktiga ställen rena från hår- och hudrester så gott det går samt att vädra, dammtorka och dammsuga regelbundet.

Bli av med silverfisk

För att bli av med eller förebygga uppkomsten av silverfisk är renhållning främsta vapnet. Dammsug upp hud- och hårrester, smulor och annat smått som är föda för silverfiskarna. Det är också en bra idé att täta springor där de trivs extra bra, samt att plocka undan böcker, papper och kläder från golvet.

Det är även viktigt att försöka ha det så torrt som möjligt i badrummet och i köket. Något som inte alltid är så lätt, då man oftast använder vatten i båda dessa rum. Självklart får du spola vatten, duscha och diska, men det bör hållas så fuktfritt som möjligt. Därför kan det till exempel vara praktiskt att vädra i badrummet efter dusch och bad. Se också till att torka bort smulor och annat i köket, då silverfiskar älskar kolhydrater!

Renhållning är A och O för att hålla silverfisken borta!

Har du trots idoga försök svårt att bli av med dina silverfiskar finns det medel att ta till. Vi rekommenderar silverfiskfällor försedd med klister som insekterna fastnar i. Fällorna kan användas både i förebyggande syfte och för att fånga befintliga insekter.

Även rödcederolja är ett effektivt medel som med fördel hälls i små mängder i springor, skrymslen och vrår. Oljan utsöndrar en särskild doft som silverfiskar ogillar. Ytterligare en åtgärd som du själv kan företa är att vädra ofta och mycket. Silverfisken har nämligen svårt att fortplanta sig när det är torrt och kallt.

Förebyggande åtgärder

Det finns många olika sätt att själv förebygga förekomst av skadedjur utan att använda bekämpningsmedel. Det är viktigt med kunskap om hur skadedjuret i fråga lever, vad de äter och var de kan förekomma. De flesta skadedjur ogillar platser där de inte är skyddade eller platser som används ofta, vilket innebär att det är på skyddade platser du främst bör ha uppsikt.

En viktig förebyggande åtgärd är att se till att skadedjuren inte kan komma åt mat eller andra saker som de vanligtvis gärna angriper. Livsmedel som socker, skorp- och brödsmulor etcetera bör skyddas genom täta förpackningar och köksbänkar, skåp och lådor bör hållas rena och fräscha. Dammsug, våttorka, vädra och spraya med medel. Gör också rent i avlopp och runt kranar där det gärna blir fuktigt och hår- och hudrester lätt samlas.

Medel mot silverfisk 

Ett beprövat sätt att bli av med silverfisk är att använda rödcederolja. Vanlig rödcederolja fungerar dessutom mot en rad andra skadeinsekter vilket gör att det är en bra sak att ha hemma.

Rödcederolja en ekologisk och därmed miljövänlig olja som kan användas i hemmet och som sprider en fräsch och naturlig doft. Tycker vi människor, men det tycker inte våra oinbjudna gäster!

Rödcederolja

Ett effektivt medel mot såväl silverfisk som pälsängrar, mal och mott. Rödcederoljan sprayas försiktigt längs kanter och lister i kök och andra utrymmen där silverfisken trivs, men var noga med att aldrig spraya direkt på kläder då den här typen av spray kan orsaka fläckar.

Rödcederträ

Rödcederträ är mycket effektivt och kan placeras i såväl köksskåp som på köksbänken, i byrålådan, ett linneskåp eller på nattduksbordet. Träflisor av rödceder ligger i en påse och avger en doft som för oss människor upplevs som behaglig, men som för skadedjur upplevs som avskräckande. Påsarna hänger eller lägger du på ställen där silverfiskar tenderar att trivas.

Fällor för silverfisk*

Giftfri och effektiv fälla som även lockar till sig andra typer av skadedjur såsom kackerlackor och liknande. Fällan avger feromoner som är lockande för silverfisken som då tar sig till fällan där den fastnar på en klisterplatta. 

*Silverfiskfällor finns hos Skadedjursbutiken.se

Fler Guider inom Skadedjur

Sammanfattning

Silverfiskar räknas till de insekter som vi människor refererar till som skadedjur. Även om de inte orsakar hälsoproblem hos människor är silverfiskar ändå oönskade insekter.

Det går att få bort silverfiskar relativt enkelt eftersom det är lätt att räkna ut var de befinner sig. De gillar mörker och fukt, vilket gör att du oftast hittar dem i eller i närheten av golvbrunnar och avlopp kök och i badrum där det är en naturligt fuktig miljö.

Håll rent i avlopp och ventiler och dammsug regelbundet, så förebygger du åtminstone uppkomsten av silverfisk.

Betyg på guiden:

4/5 - (15 votes)