Silverfisk: đŸ„‡ Guide (2021)

Silverfisken (pĂ„ latin Lepisma saccharina), som Ă€ven kallas nattsmyg, Ă€r en insekt som tillhör familjen silverborstsvansar. Arten kallas “silverfisk” pĂ„ grund av sin silverglĂ€nsande kropp och med all sannolikhet för att det ser ut som att den simmar nĂ€r den rör sig över golvet.

Silverfisk lever pÄ kolhydrater som socker och stÀrkelse. De tar sig enkelt in i byggnader, oftast efter mörkrets inbrott, och kan orsaka ganska stor skadegörelse. Dock Àr de ofarliga för hÀlsan.

Silverfisken har fötter pÄ antingen tvÄ, tre eller fyra av benen och metallskimrande silvriga fjÀll som kommer fram efter tredje skinnömsningen.

Silverfisken har funnits i smÄtt otroliga 300 miljoner Är och finns över hela vÀrlden. I Sverige finns det 3 kÀnda inomhuslevande arter medan det totalt sett finns omkring 370 silverfiskarter. Den kan bli omkring 10-15 millimeter och Àr utrustad med lÄnga kÀnselspröt som Àr nÄgot trÄdliknande. En silverfisk lever mellan 2-4 Är.

Silverfiskens födoÀmnen

Silverfisken Àr en sÄ kallad allÀtande insekt och favoriten Àr stÀrkelserik föda som exempelvis hÄr, mjÀll, nagelrester, klister och bokband. Den kan göra skada pÄ den sistnÀmnda samt pÄ övrigt papper och stÀrkta textiler.

Skadedjur eller ohyra?

Skadedjur, eller ohyra, Àr ett allmÀnt uttryck för oönskade djur som kan orsaka skada pÄ egendom eller hÀlsa samt skapa obehag för mÀnniskor. Enligt miljöbalken 9 kap 9 § Àr det fastighetsÀgaren som har ansvar över att bostÀder och lokaler Àr fria frÄn skadedjur.

Det finns ingen exakt definition för vilka insekter som anses vara skadedjur och vilka som anses vara ohyra, men generellt sett rÀknas djur som utgör en hÀlsorisk för mÀnniskor som skadedjur. Dock Àr silverfisken ett undantag ifrÄn denna regel eftersom den inte orsakar hÀlsoproblem men ÀndÄ behandlas/bekÀmpas som ett skadedjur.

NÄgot som kan vara bra att kÀnna till Àr att silverfiskar Àr ofarliga men hittar du dem i vardagsrummet eller sovrummet bör du agera, dÄ det kan innebÀra att dÀr finns en fuktskada.

Hur vet jag att jag har silverfisk?

Oftast hittar du silverfiskar i nĂ€rheten av avloppet i badkaret eller handfatet samt kring golvbrunnen i duschen. Det Ă€r dock inte genom avloppsledningar silverfiskar kommer in utan snarare via varor och produkter som vi sjĂ€lva tar in i vĂ„ra hem. 

Silverfiskar hittar sin föda i avlagringar som bildas under galler och avloppsventiler, vilket Àr anledningen till att de hÄller till just dÀr. De flesta arter av silverfisk gillar fuktiga och varma miljöer, medan den lÄngsprötade silverfisken trivs bÄde i fuktiga och torra miljöer.

Du kĂ€nner igen silverfisken pĂ„ dess lĂ„ngsmala kropp, dess ”simliknande” sĂ€tt att ta sig fram samt de lĂ„nga kĂ€nselspröten som spretar frĂ„n olika hĂ„ll. De Ă€r vĂ€ldigt snabba och ibland kĂ€nns det som att de ”försvinner” innan man hinner sĂ€ga ordet ”silverfisk”

Olika sorters silverfiskar

Förutom den ”vanliga silverfisken” finns det en art som kallas för lĂ„ngsprötad silverfisk. Den lĂ„ngsprötade silverfisken blir omkring 15 – 20 millimeter lĂ„ng och kĂ€nns bland annat igen pĂ„ sina lĂ„nga kĂ€nselspröt. Den har ocksĂ„ ett slags ”skĂ€gg”, vilket Ă€r nĂ„got som den vanliga silverfisken saknar. 

BĂ„da arterna trivs inomhus och kan Ă€ta allt frĂ„n gamla böcker till tapeter, textilier, matrester, hudavlagringar med mera. 

Även om de trivs överallt föredrar de framförallt stĂ€llen som Ă€r fuktiga och varma, sĂ„som brunnar, ventiler och avlopp. DĂ€rför hittar du ocksĂ„ oftast silverfiskar i badrum, tvĂ€ttstuga och kök.

Skulle du hitta silverfiskar i exempelvis vardags- eller sovrummet nĂ„gon enstaka gĂ„ng Ă€r det alltsĂ„ inget konstigt, men om du hittar dem dĂ€r ofta bör du undersöka orsaken lite nĂ€rmare. I rum dĂ€r det vanligtvis Ă€r torrt kan det nĂ€mligen tyda pĂ„ att det finns en fuktskada vilket du kan kolla upp genom att göra en fuktmĂ€tning. 

För övrigt Àr det som vi redan nÀmnt: viktigt att hÄlla ventiler, avlopp och andra fuktiga stÀllen rena frÄn hÄr- och hudrester sÄ gott det gÄr samt att vÀdra, dammtorka och dammsuga regelbundet.

Bli av med silverfisk

För att bli av med och/eller förebygga uppkomsten av silverfisk Àr renhÄllning frÀmsta vapnet. Att dammsuga upp hud- och hÄrrester, smulor och annat smÄtt och gott minskar tillgÄngen pÄ föda för silverfiskarna. Det Àr ocksÄ en bra idé att tÀta springor dÀr de trivs extra bra, samt att plocka undan böcker, papper och klÀder frÄn golvet.

Det Àr Àven viktigt att försöka ha det sÄ torrt som möjligt i badrummet och i köket. NÄgot som inte alltid Àr sÄ lÀtt, dÄ man oftast anvÀnder vatten i bÄda dessa rum. SjÀlvklart fÄr du spola vatten, duscha och diska, men det bör hÄllas sÄ fuktfritt som möjligt. DÀrför kan det till exempel vara praktiskt att vÀdra i badrummet efter dusch och bad. Se ocksÄ till att torka bort smulor och annat i köket, dÄ silverfiskar Àlskar kolhydrater!

RenhÄllning Àr A och O för att hÄlla silverfisken borta!

Har du trots idoga försök svÄrt att bli av med dina silverfiskar finns det skadedjursbekÀmpningsmedel att ta till. HÀr rekommenderar vi en silverfiskfÀlla försedd med klister som insekterna fastnar i. FÀllorna kan anvÀndas bÄde i förebyggande syfte och för att fÄnga befintliga insekter.

Även rödcederolja Ă€r ett effektivt medel som med fördel hĂ€lls i smĂ„ mĂ€ngder i springor, skrymslen och vrĂ„r. Oljan utsöndrar en sĂ€rskild doft som silverfiskar ogillar. Ytterligare en Ă„tgĂ€rd som du sjĂ€lv kan företa Ă€r att vĂ€dra ofta och mycket. Silverfisken har nĂ€mligen svĂ„rt att fortplanta sig nĂ€r det Ă€r torrt och kallt.

Bli av med silverfisk – Steg-för-steg-guide

  • Ta bort det som Ă€r Ă€tbart för silverfisken genom att stĂ€da
  • LĂ€gg undan klĂ€der, tidningar, böcker med mera
  • HĂ„ll nere luftfuktigheten sĂ„ mycket som möjligt
  • Kontrollera/undvik stĂ€rkta textilier Dammsug, dammtorka och vĂ€dra regelbundet
  • StĂ€da extra noga kring springor, sprickor, ventiler och avlopp
  • Skaka och vĂ€dra sĂ€ngklĂ€der och andra textiler
  • HĂ€ll en skvĂ€tt Ă€ttika pĂ„ en bomullstuss eller tops och stryk det pĂ„ lister och i springor
  • Testa med rödcederolja om ovanstĂ„ende inte fungerar

Förebyggande ÄtgÀrder

Det finns mÄnga olika sÀtt att sjÀlv förebygga förekomst av skadedjur utan att anvÀnda bekÀmpningsmedel. Det Àr viktigt med kunskap om hur skadedjuret i frÄga lever, vad de Àter och var de kan förekomma. De flesta skadedjur ogillar platser dÀr de inte Àr skyddade eller platser som anvÀnds ofta, vilket innebÀr att det Àr pÄ skyddade platser du frÀmst bör ha uppsikt.

En viktig förebyggande ÄtgÀrd Àr att se till att skadedjuren inte kan komma Ät mat eller andra saker som de vanligtvis gÀrna angriper. Livsmedel som socker, skorp- och brödsmulor etcetera bör skyddas genom tÀta förpackningar och köksbÀnkar, skÄp och lÄdor bör hÄllas rena och frÀscha. Dammsug, vÄttorka, vÀdra och spraya eller behandla med medel. Gör ocksÄ rent i avlopp och runt kranar etcetera dÀr det gÀrna blir fuktigt och dÀr hÄr- och hudrester lÀtt samlas.

Medel mot silverfisk 

Ett beprövat sĂ€tt att bli av med silverfisk Ă€r att anvĂ€nda cederoljan. Vanlig rödcederolja fungerar dessutom mot en rad andra skadeinsekter vilket gör att det Ă€r en bra sak att ha hemma. Men vad Ă€r egentligen rödceder? 

Jo, det Ă€r en ekologisk och dĂ€rmed miljövĂ€nlig olja som kan anvĂ€ndas överallt i hemmet och som sprider en mycket frĂ€sch och naturlig doft. Tycker vi mĂ€nniskor, men det tycker inte vĂ„ra oinbjudna gĂ€ster! 

NĂ€r ingenting hjĂ€lper 

Det Àr viktigt att förhindra att skadedjur kommer in ibostaden och det Àr dÀrför bra att regelbundet kontrollera varor, bohag, textilier och annat innan de tas in i bostaden.

Har du trots upprepade Ă„tgĂ€rder fĂ„tt in skadedjur dĂ€rhemma Ă€r det lĂ€ge att kontakta en skadedjursfirma. MĂ„nga kommer naturligtvis hem till dig och hjĂ€lper dig fĂ„ bort skadedjuren, men du kan ocksĂ„ fĂ„ tips och rĂ„d angĂ„ende olika bekĂ€mpningsmedel. 

Bor du i en bostadsrÀttslÀgenhet eller i en fristÄende villa kan det finnas ett sÄ kallat skadedjursbekÀmpningsavtal kopplat till en fastighets- eller villa/hemförsÀkring. Det kan Àven finnas nÄgon form av direktavtal med en skadedjursfirma som kan vara vÀrt att kolla upp.

Rödcederolja*

Ett effektivt medel mot sÄvÀl silverfisk som pÀlsÀngrar, mal och mott. Rödcederoljan sprayas försiktigt lÀngs kanter och lister i kök och andra utrymmen dÀr silverfisken trivs, men var noga med att aldrig spraya direkt pÄ klÀder dÄ den hÀr typen av spray kan orsaka flÀckar.

RödcedertrÀ

RödcedertrÀ Àr mycket effektivt och kan placeras i sÄvÀl köksskÄp som pÄ köksbÀnken, i byrÄlÄdan, ett linneskÄp eller pÄ nattduksbordet eller liknande. TrÀflisor av rödceder ligger i en pÄse och avger en doft som för oss mÀnniskor upplevs som behaglig, men som för skadedjur upplevs som avskrÀckande. PÄsarna hÀnger eller lÀgger du pÄ stÀllen dÀr silverfiskar tenderar att trivas.

FÀllor för silverfisk*

Giftfri och effektiv fĂ€lla som Ă€ven lockar till sig andra typer av skadedjur sĂ„som kackerlackor och liknande. FĂ€llan avger feromoner som Ă€r lockande för silverfisken som dĂ„ tar sig till fĂ€llan dĂ€r den fastnar pĂ„ en klisterplatta. 

*SilverfiskfÀllor och rödcederolja finns hos skadedjursbutiken.se

Regler för hantering av bekÀmpningsmedel

AnvÀndning av bekÀmpningsmedel fÄr aldrig innebÀra hÀlsorisker för mÀnniskor eller oönskad skada pÄ djur, natur eller miljö. Medel som anvÀnds i bekÀmpningssyfte mÄste vara godkÀnda av Kemikalieinspektionen som delar in dem i följande klasser:

Klass 1 – Endast för yrkesmĂ€ssigt bruk, tillstĂ„nd krĂ€vs

Klass 3 – FĂ„r anvĂ€ndas utan tillstĂ„nd

För en del typer av bekĂ€mpningsmedel stĂ€lls det krav pĂ„ ett sĂ„ kallat anvĂ€ndartillstĂ„nd. FolkhĂ€lsomyndigheten utfĂ€rdar anvĂ€ndartillstĂ„nd för bekĂ€mpningsmedel tillhörande klasserna 1 So och klass 1 Sox. 

FolkhĂ€lsomyndighetens ansvarsomrĂ„den 

Myndigheten ansvarar för att erbjuda utbildning, utfÀrda utbildningsbevis och pröva frÄgor om anvÀndningstillstÄnd för anvÀndning i och omkring lagerlokaler eller andra lagringsutrymmen.

Statens jordbruksverk ansvarsomrĂ„den 

Jordbruksverket ansvarar för anvÀndning inom jordbruk, skogsbruk, parkskötsel eller trÀdgÄrdsskötsel, pÄ tomtmark för flerfamiljshus, pÄ gÄrdar till skolor och förskolor, pÄ lekplatser som allmÀnheten har tilltrÀde till, inom idrotts- och fritidsanlÀggningar, vid planerings- och anlÀggningsarbeten, pÄ vÀgomrÄden och banvallar, pÄ grusytor och andra mycket genomslÀppliga ytor, och pÄ ytor av asfalt eller betong eller andra hÄrdgjorda material.

Sammanfattning

Silverfiskar rĂ€knas till de insekter som vi mĂ€nniskor refererar till som skadedjur. Även om de inte orsakar hĂ€lsoproblem hos mĂ€nniskor Ă€r silverfiskar Ă€ndĂ„ oönskade insekter som Ă€ter upp lite allt möjligt dĂ€rhemma.

Det gÄr att fÄ bort silverfiskar relativt enkelt eftersom det Àr lÀtt att rÀkna ut var de befinner sig och för att de Àr lÀtta att fÄnga (Àven om de Àr snabba). De gillar mörker och fukt, vilket gör att du oftast hittar dem i eller i nÀrheten av golvbrunnar, avlopp och liknande stÀllen. FrÀmst i köket och i badrummet dÀr det Àr en naturligt fuktig miljö.

HĂ„ll rent i avlopp och ventiler och dammsug regelbundet, sĂ„ förebygger du Ă„tminstone uppkomsten av silverfisk. Skulle det inte rĂ€cka med att stĂ€da finns det medel som du kan köpa pĂ„ skadedjursbutiken.se 

>För vissa medel kan det krÀvas sÄ kallat anvÀndningstillstÄnd, varför vi rekommenderar att du lÀser noga pÄ förpackningen innan du öppnar den. Skulle du behöva ett anvÀndningstillstÄnd kan duvÀnda dig tillFolkhÀlsoinstitutet, som Àr den instans som sköter utfÀrdandet av tillstÄnd.

silverfisk

Betyg pÄ guiden: