Gabioner

Snabbguide

Stödmur

En gabion Ă€r en form av nĂ€tkorg tillverkad av stĂ„ltrĂ„d. Korgen (gabionen) fylls med olika typer av stenar och utgör i det ögonblicket en i princip oövertrĂ€ffad stödkonstruktion vid olika anlĂ€ggningsarbeten. 

Gabioner och gabionmurar kan bland annat anvĂ€ndas som stödmurar och bullerskydd lĂ€ngs bryggor, pirar, vĂ€gslĂ€nter, banvallar, trĂ€dgĂ„rdsslĂ€nter, tomtgrĂ€nsen och liknande. 

Det gÄr att göra mycket med hjÀlp av gabioner, i sÄvÀl privata som offentliga trÀdgÄrdar, som att skapa estetiskt attraktiva dekorationer, murar och odlingsbÀddar eller praktiska och hÄllbara insynsskydd med mera.

FullspĂ€ckat med information, tips och rĂ„d 

I den hĂ€r artikeln finns det mĂ€ngder med information, tips och rĂ„d om gabioner och gabionmurar: en praktisk inköpslista, handfasta tips inför ditt eget gabionbygge,  trendspaningar och svar pĂ„ de vanligaste frĂ„gorna rörande gabioner och gabionmurar. 

Gabioner Ă€r en av de mest hĂ„llbara lösningarna för dig som drömmer om att skapa en stadig mur, ett snyggt insynsskydd eller en unik trĂ€dgĂ„rdsdekoration. Gabioner har mĂ„nga anvĂ€ndningsomrĂ„den och Ă€r vanliga som bord, bĂ€nkar, staketstolpar, vĂ€ggar och diverse andra dekorationselement. 

HĂ€r lĂ€r du dig om det viktiga förarbetet, om hur du konstruerar och bygger en gabion samt vilken typ av sten som passar bĂ€st för just ditt projekt. 

Skapa unika murar, staket och dekorationer

Tidigare var gabioner nĂ„got man frĂ€mst hittade i offentliga parker och grönomrĂ„den dĂ„ gabioner ofta anvĂ€nds vid brofĂ€sten, kajkanten, kanaler, parkbĂ€nkar och sĂ„ vidare. Numera anvĂ€nds de allt oftare i privata trĂ€dgĂ„rdar och samband med ett husbygge, bland annat som husgrund, insynsskydd, mur, stödmur etcetera 

En gabionmur Ă€r inte bara estetiskt tilltalande utan ocksĂ„ mycket praktisk. Systemet med gabioner Ă€r bĂ„de sjĂ€lvdrĂ€nerande och hĂ„llbart, i synnerhet om du anvĂ€nder punktsvetsade, aluminiumlegeriade nĂ€t som ger ett gott rostskydd. 

Oavsett om du ska byta ut en gammal slipers eller en trasig stenmur behöver du komma ihĂ„g att packa gabionen vĂ€l för ett snyggare och starkare resultat. Vill du skapa en gabion med planteringsmöjligheter Ă€r det ocksĂ„ viktigt att fylla pĂ„ med riktigt bra odlingsjord och att tĂ€cka de partier som inte ska ha nĂ„gra vĂ€xter med fiberduk eller med stenmjöl. 

Köpet du en platsbyggd gabion, finns det olika former och konstruktioner att vĂ€lja mellan. SĂ„vĂ€l raka som runda gabioner gĂ„r att kombinera pĂ„ mĂ„nga olika sĂ€tt vilket kan ge upphov till  fantasifulla lösningar och former. En rak gabionmur kan till exempel avslutas med en nĂ„got rundad form och ett runt gabionnĂ€t kan hjĂ€lpa till att skapa mjuka former i en i övrigt rak mur.

GÄr det att bygga en gabion pÄ egen hand?

Svaret pĂ„ den frĂ„gan Ă€r bĂ„de ja och nej, eftersom det bland annat beror pĂ„ hur stort projektet Ă€r samt vilka mĂ„tt gabionerna ska ha. Ska du bygga en gabionmur mĂ„ste du först montera sjĂ€lva nĂ€tkonstruktionen för att sedan fylla den med önskat material. 

Vanligast Àr att fylla nÀtet med nÄgon form av bergkross, kullersten eller natursten. Beroende pÄ vilken typ av material du vÀljer för din gabion/gabionmur skapas olika effekter.

Det hÀr behöver du köpa för att bygga en gabion

 • Arbetshandskar 
 • Arbetsbyxor (med förstĂ€rkta knĂ€n) 
 • Bultsax
 • Fundament 
 • Grus
 • GrĂ€vmaskin
 • NĂ€t
 • Spade (anpassad efter din lĂ€ngd) 
 • Stenkross, gatsten eller liknande 
 • TrĂ„d
 • TĂ„ng

Det hÀr behöver du göra för att bygga en gabion

Ska du bygga din egen gabionmur eller fristĂ„ende gabion gĂ„r det utan en massa specialverktyg, men vissa verktyg och hjĂ€lpmedel klarar du dig inte utan. Är det en större modell mur, exempelvis en stödmur, rekommenderas att du anlitar en professionell trĂ€dgĂ„rdsanlĂ€ggare eller murare. 

 • Förbered underlaget

Det allra viktigaste Ă€r att grunden blir ordentligt och grundligt gjord. Underlaget för gabionen bör vara helt slĂ€tt och tĂ€tt packat, vilket med fördel görs med hjĂ€lp av en jordpress (gĂ„r att hyra). Fundamentet bör vara minst 1 meter djupt och lĂ€ngd + bredd bör utgĂ„ ifrĂ„n gabionens dimensioner. Fyll pĂ„ med ett rejĂ€lt lager grus i ett omrĂ„de cirka 15-20 centimeter bredare Ă€n sjĂ€lva gabionen. 

 • Anpassa nĂ€tet

Att anvĂ€nda en bultsax, alternativt en annan typ av kraftfull tĂ„ng, Ă€r att rekommendera nĂ€r du ska anpassa/justera gabionnĂ€tet. DĂ„ konstruktionen Ă€r flexibel gĂ„r nĂ€tet att anpassa mot ett utstickande berg eller en vĂ€gg. Du klipper helt enkelt nĂ€tet sĂ„ att det passar i storlek för att sedan fĂ€sta det i valfri nĂ€tmaska. 

 • BestĂ€m formen

Ska du bygga staket eller grindstolpar passar det bra med runda gabioner. LikasĂ„ om du vill ha en svĂ€ngd mur, som exempelvis en stödmur runt en rabatt eller en damm. Även till trĂ€dgĂ„rdsdekorationer fungerar runda gabioner dĂ„ det Ă€r enkelt att skapa planteringsfickor I dem. 

Om du ska bygga en stödmur eller en fristĂ„ende alternativt avgrĂ€nsande mur passar det bra med raka gabioner. Vanligtvis byggs raka gabioner i sektioner om tvĂ„ meter, men det gĂ„r ocksĂ„ att bygga dem i sektioner om 0,5-1 meter, vilket Ă€r lĂ€mpligt nĂ€r du vill skapa en mjukare linje i muren. Ska du bygga en mur med en maximal höjd pĂ„ 1,5 meter kan du alltsĂ„ med fördel forma nĂ€tet sĂ„ att det ”svĂ€nger”. 

 • VĂ€lj trĂ„d

Det finns olika sorters trĂ„d att vĂ€lja mellan, bĂ„de nĂ€r det gĂ€ller material och tjocklek. För det mesta anvĂ€nds trĂ„d tillverkad av aluminium och zink, men tjockleken varierar beroende pĂ„ storleken pĂ„ fyllet (stenen). 

Det finns exempelvis trĂ„d med tjockleken 3,5 millimeter med maskor pĂ„ 50 x 100 millimeter, samt trĂ„d med tjockleken 4,5 millimeter och maskor pĂ„ 100 x 100 millimeter. 

 • VĂ€lj stenfyllning

Du kan vĂ€lja i stort sett vad som helst till fylle för dina gabioner Ă€ven om sten Ă€r det vanligaste och mest praktiska. Enklast Ă€r att anvĂ€nda natursten alternativt krossad sten som Ă€r vĂ€ldigt fint ihop med sĂ€rskild utomhusbelysning. Rekommenderad storlek pĂ„ fyllningen Ă€r runt 150 millimeter, men det gĂ„r naturligtvis Ă€ven att anvĂ€nda större stenar. 

Stenen kan fyllas pÄ för hand men med en grÀvmaskin gÄr det bÄde fortare och lÀttare att fylla gabionerna. Synliga ytor kan du med fördel lÀggas tillrÀtta för hand, och var noggrann sÄ att eventuella hÄligheter mellan sten i fyllnad tÀpps igen sÄ gott det gÄr.

Vanliga frÄgor om gabioner

UngefĂ€r hur mycket vĂ€ger en normalstor gabion? 

Man berÀknar att en gabion som Àr fylld med en kubikmeter normalstort bergkross vÀger mellan 1600-1800 kilo.

Hur höga gabionmurar klarar man av att bygga sjĂ€lv? 

Byggs muren i flera skikt mĂ„ste varje skikt fyllas pĂ„ rejĂ€lt, först med större bergkross och sedan med mindre stenar. Efter det kan man fortsĂ€tta med nĂ€sta skikt, vilket innebĂ€r att det blir bĂ„de tungt och otympligt att bygga en gabionmur som Ă€r högre Ă€n 1,5-2 meter pĂ„ egen hand. 

Behöver du exempelvis en flera meter hög stödmur som behöver anlÀggas i en brant slÀnt bör den dimensioneras av en geotekniker.

Vilken typ av gabion bör jag anvĂ€nda nĂ€r jag vill anlĂ€gga en mur med mjukare former? 

Det finns lite olika typer av platsbyggda gabioner som kan vara antingen raka eller runda och som oftast levereras med bĂ„de distansstag och lĂ„sspiraler. Det gĂ„r bra att kombinera dessa bĂ„da sorter för att skapa fantasifulla och kreativa former och dekorationer. En rak gabionmur kan exempelvis avslutas med en liten rundning, och runda gabionnĂ€t gĂ„r ocksĂ„ att böja för att skapa mjukare former. 

Är det en mer funktionell gabion du vill ha, som en trĂ€dgĂ„rdsbĂ€nk eller ett bord, passar raka gabioner bĂ€st dĂ„ du enkelt kan fĂ€sta exempelvis en trĂ€skiva i nĂ€tmaskorna för att skapa sittplatser eller en bordsskiva.

KrĂ€vs det bygglov för att bygga en gabion eller en gabionmur? 

Det Ă€r en frĂ„ga för byggnadsnĂ€mnden i din hemkommun att besluta om utifrĂ„n den plan- och bygglagstiftning som gĂ€ller i de specifika kommunen. De flesta kommuner har en sĂ€rskild policy för murar, staket och plank som kan ge lite vĂ€gledning, men för att fĂ„ ett sĂ€kert besked mĂ„ste du kontakta kommunen. 

Det man kan sĂ€ga Ă€r att normalstora staket vanligtvis inte krĂ€ver nĂ„got bygglov, men om du dĂ€remot önskar bygga ett högt plank eller en hög mur behöver du med all sannolikhet ansöka om bygglov. Återigen Ă€r det till kommunens  byggnadsnĂ€mnd som bedömer detta utifrĂ„n ett antal kriterier.

HÀr kan du se vad som gÀller i just din kommun

Hur Ă€r det med tillstĂ„nd frĂ„n grannar – behöver jag verkligen det? 

Det bÀsta Àr att utgÄ ifrÄn att Àven grannen pÄ angrÀnsande tomt ska kunna dra nytta av ett staket eller en mur. För att undvika osÀmja grannar emellan gör du alltsÄ bÀst i att frÄga om grannen Àr okej med bygget, oavsett avstÄnd mellan granntomten och bygget. I vissa fall krÀvs dock ett skriftligt godkÀnnande:

Ett skriftligt medgivande krĂ€vs nĂ€r ett staket eller en mur önskas byggas pĂ„ tomtgrĂ€nsen samt om ett staket eller en mur önskas byggas nĂ€rmare Ă€n 1 meter frĂ„n grannens tomt.  

Det enklaste Àr dÀrför att bjuda in grannen pÄ lite fika, vid vilken du presenterar ett enkelt kontrakt er emellan som visar svart pÄ vitt att muren/staketet fÄr lov att nyttjas av bÄda parter. Förhoppningsvis ser ocksÄ grannen nyttan med en avskiljare eller ett insynsskydd och kan njuta av bygget Àven frÄn sin tomt.

Vad ser vi för trender i trĂ€dgĂ„rden just nu? 

Som med det mesta som har med hus, hem och trÀdgÄrd att göra gÄr det tender i stilar, former, fÀrger och mönster. SÄ Àr det sjÀlvklart Àven nÀr man talar om materialval. De senaste Ären har vi gÄtt allt mer mot icke-standardiserade former, lösningar och dekorationer tillverkade av naturliga, Ätervinningsbara material som gÀrna fÄr vara fria frÄn underhÄll.

Detta gĂ€ller Ă€ven trenderna för inhĂ€gnade och trĂ€dgĂ„rdsanlĂ€ggningar av olika slag. Numera ser man allt oftare metallstaket med horisontella profiler intill ett nybyggt modernt hus. Även trĂ€imitation Ă€r mycket populĂ€rt dĂ„ det Ă€r ett material som skapar ett exklusivt utseende, samtidigt som det Ă€r underhĂ„llsfritt.

Allt mer sĂ€llan vĂ€ljer vi standardiserade lösningar för staket, fönster, ytterdörrar, fönsterbrĂ€dor, takrĂ€nnor, insynsskydd, murar och sĂ„ vidare. Gabioner Ă€r ett sĂ€tt skapa unika och personliga murar och avgrĂ€nsare pĂ„ en exempelvis sluttande tomt. 

MĂ„nga vĂ€ljer ocksĂ„ att blanda material, sĂ„som betong, smide och sten, för att skapa höjdskillnader, blomsterbĂ€ddar, upphöjda rabatter och liknande. Även ett öppet staket med moderna smides- och trĂ€detaljer Ă€r nĂ„got som blir allt vanligare och som Ă€r bĂ„de hĂ„llbara och praktiska materialval.

Vad finns det för fördelar med gabioner? 

Det Ă€r flexibelt, starkt, sjĂ€lvdrĂ€nerande, bestĂ€ndigt, lĂ€tthanterligt, anpassningsbart, snyggt och underhĂ„llsfritt material. 

 • Flexibelt och starkt 

SÄvÀl fristÄende gabioner som gabionmurar kan stÄ emot enorma mÀngder tryck- och skjuvspÀnningar utan att spricka eller rasa. AnvÀnder man gabionstruktioner under vatten stÄr de till exempel emot starka strömmar och vÄgrörelser lÄngt mycket bÀttre Àn betongkonstruktioner.

 • SjĂ€lvdrĂ€nerande

Du behöver inte vara orolig för att vattentryck ska byggas upp bakom en gabionmur dĂ„ fyllnadsmaterialet Ă€r sĂ„ pass stort att de hindrar kapillĂ€r stigning frĂ„n att ske. Det betyder att du inte heller fĂ„r problem med vare sig frostsprĂ€ngning eller tjĂ€llyftning. 

 • BestĂ€ndigt

Du kan rÀkna med ungefÀr samma (eller nÄgot lÀngre) livslÀngd för gabionstrukturer som för olika typer av betongkonstruktioner.

 • LĂ€tthanterligt och anpassningsbart 

Gabioner levereras generellt i platta paket och monteras/fylls pÄ plats. Detta Àr bÄde enkelt och smidigt för den som vill bygga sin egen gabion. Konstruktion kan Àven utökas med fler lager.

 • Snyggt och underhĂ„llsfritt

Gabioner har en tendens att smÀlta in i omgivningen kan dessutom anvÀndas för plantering av diverse vÀxter och blommor, antingen genom eller uppe pÄ de olika modulerna. Ska du ÀndÄ bygga en stödmur eller en fristÄende mur kan du lika gÀrna bygga det med hjÀlp av gabioner som Àr bÄde hÄllbara och i princip underhÄllsfria.

Fler Guider inom TrÀdgÄrd

Betyg pÄ guiden: