Kullersten

Snabbguide

Kullersten

I de hÀr guiden har vi valt att fokusera pÄ kullersten. Du fÄr en massa praktiska, konkreta och anvÀndbara tips om materialval, fÀrg, form, placering, underarbete med mera.

Oavsett vilken typ av bostad du Àger eller hyr finns det nÀstan alltid nÄgot som behöver fixas, inte minst utomhus. Det kan till exempel handla om en uteplats, rabatt eller uppfart som behöver anlÀggas, eller kanske en gemensam grillplats som Àr behov av att piffas till. Vi ger dig tips och rÄd om vad du behöver tÀnka pÄ innan du kör igÄng med ditt projekt.

Vad Ă€r kullersten och vad anvĂ€nds den till? 

Kullersten Ă€r enkelt förklarat stenar som bildades pĂ„ rullstensĂ„sen nĂ€r inlandsisen sakta men sĂ€kert slipade dem till dess naturligt rundade form. Vanligast Ă€r den grĂ„/beiga kullerstenen, men det finns Ă€ven kullersten med röda inslag. 

De flesta av oss förknippar nog kullersten med Ă€ldre stadsdelar vars gator ofta Ă€r tĂ€ckta med kullersten. Men faktum Ă€r att kullersten har mĂ„nga fler anvĂ€ndningsomrĂ„den Ă€n i offentliga miljöer, exempelvis som trĂ€dgĂ„rdssten. 

Kullersten ger en mjuk och naturlig kĂ€nsla i de miljöer dĂ€r den anvĂ€nds, inte minst i trĂ€dgĂ„rden. Oavsett hur du vĂ€ljer att anvĂ€nda den kan du skapa fina mönster och kontraster runt sĂ„vĂ€l trĂ€d som rabatter och gĂ„ngar. VĂ€ljer du dessutom att blanda olika typer av stenar, fĂ€rger och former kommer du garanterat att sĂ€tta en personlig prĂ€gel pĂ„ din trĂ€dgĂ„rd. 

Det gĂ„r till exempel utmĂ€rkt att anvĂ€nda kullersten för att dölja det kanske mindre snygga (?) drĂ€neringsgruset runt en husgrund, eller som fylle i en slĂ€nt och/eller en större rabatt. Det Ă€r ocksĂ„ fint att fylla gabioner med kullerstenar i varierande storlek, eller att rama in en redan anlagd trĂ€dgĂ„rdsgĂ„ng med stenar som stĂ€llts pĂ„ högkant. 

Estetik och hĂ„llbarhet 

Har du turen att redan ha anlagt en trĂ€dgĂ„rdsgĂ„ng, rabatt eller stenmur kan du betrakta kullerstenen som grĂ€dde pĂ„ moset. Fundera över hur kullerstenen kan komplettera och rama in redan befintliga stenlĂ€ggningar, gĂ„ngar och rabatter samt vilka fĂ€rger, former och strukturer som redan finns i din nĂ€rmiljö. 

Kullersten Ă€r relativt vanlig att anvĂ€nda i svenska trĂ€dgĂ„rdar dĂ„ den oftast smĂ€lter in fint med sin runda form och sin varma grĂ„-beige nyans. Inte sĂ€llan anvĂ€nds den just för att skapa effekter och dekorationer, som runt ett trĂ€d eller som inramning i en rabatt. 

Det viktigaste Ă€r att utgĂ„ igen hela ytan för att fĂ„ en sĂ„ estetiskt tilltalande stenlĂ€ggning som möjligt. Sen fĂ„r den mer Ă€n gĂ€rna vara miljömĂ€ssigt hĂ„llbar ocksĂ„! 

Valet av kullersten 

Utbudet av kullersten Ă€r av naturliga skĂ€l inte lika stort som för exempelvis kantsten eller trĂ€dgĂ„rdsplattor. Dock finns det en del saker att ta hĂ€nsyn till nĂ€r du ska vĂ€lja kullersten, inte minst kostnad och fraktmöjligheter. 

UtgĂ„ ifrĂ„n det du redan har omkring dig nĂ€r det gĂ€ller fĂ€rger, former och material. Hur Ă€r det med redan befintliga stenlĂ€ggningar och hur ser rabatterna och tomten ut i stort? Fundera över hur du kan anvĂ€nda dig av kullerstenen för att framhĂ€va just ditt hus och din trĂ€dgĂ„rd. 

DĂ„ kullerstenar vanligtvis Ă€r grĂ„/beige till fĂ€rgen passar de in i princip överallt. Vissa stenar kan ha ett litet inslag av röda toner i sig, vilket kan vara bra att tĂ€nka pĂ„ nĂ€r du ska vĂ€lja sten. 

GrĂ„/röd kullersten 

Den grÄ/röda kullerstenen, Àven kallad kattskalle, Àr en klassisk sten som har i princip oÀndliga anvÀndningsomrÄden.

Om du behöver kullersten till en slĂ€nt eller en större sluttning Ă€r det vanligast att vĂ€lja stenar med mĂ„ttet 90-150 millimeter. Det Ă€r Ă€ven ett mĂ„tt som passar för sĂ„vĂ€l rabatter som gĂ„ngar och uteplatser. 

Ofta sĂ€ljs stenarna i stora sĂ€ckar som kan vĂ€ga upp emot 800 kilo, vilket kan vara bra att förbereda sig pĂ„. En 800-kilos sĂ€ck med kullersten tĂ€cker en yta motsvarande omkring 3-3,5 kvm. 

GrĂ„/beige kullersten 

DĂ„ kullerstenar plockas direkt i naturen ger de ett naturligt och levande intryck i sĂ„vĂ€l  trĂ€dgĂ„rden som pĂ„ offentliga platser. Den grĂ„/beige kullerstenen passar dessutom ihop med i princip allt, sĂ„ har du redan lagt betong, – skiffer eller granitplattor kan du med fördel kanta eller rama in stenlĂ€ggningen med kullersten. 

För nĂ„got mindre ytor passar kullerstenar med mĂ„ttet 70-100 millimeter, medan det för nĂ„got större ytor passar med stenar runt 100-250 millimeter. SĂ€ckvis brukar de, likt den grĂ„/röda stenen vĂ€ga runt 800 kilo. En sĂ„dan sĂ€ck med sten tĂ€cker en yta motsvarande 3-4 kvm (cirka). 

Tumlad kullersten 

Den tumlade kullerstenen har större nyansskillnader Ă€n andra sorters kullerstenar. Även den hĂ€r typen av kullerstenar passar perfekt för trĂ€dgĂ„rdens olika ytor och lĂ€ggs, likt all annan sten, pĂ„ fiberduk.

Tumlad kullersten finns med mĂ„tten 13-15, 20-25, 35-45 eller 70-90 millimeter. Den finns ocksĂ„ i flera fĂ€rger sĂ„som gul, röd, svart och grĂ„. Även den hĂ€r typen av kullersten sĂ€ljs vanligtvis i sĂ€ckar som vĂ€ger runt 750-800 kilo. 

Tillbehör du behöver

Precis som vid övrig stenlĂ€ggning krĂ€vs det en del tillbehör för att lĂ€gga kullersten. Inte minst viktigt Ă€r det att införskaffa rĂ€tt verktyg och tillbehör innan du börjar med underarbetet; en del av arbetet som aldrig kan göras för noggrannt. 

Det första du behöver göra Ă€r att köpa fiberduk, vilket för övrigt gĂ€ller vid alla typer av stenlĂ€ggning. Har du lagt sten eller plattor sedan tidigare har du kanske fiberduk över, i annat fall rekommenderar vi att du sparar eventuella restbitar som du kan Ă„teranvĂ€nda i nĂ€sta projekt. 

Fiberduk

Fiberduk, Ă€ven kallat geotextil, anvĂ€nds frĂ€mst för att skilja fyllet frĂ„n jorden, samtidigt som den ser till att bibehĂ„lla bĂ€rlagret riktigt packat. Fiberduken hindrar dessutom ogrĂ€s frĂ„n att trĂ€nga igenom den stenbelagda ytan, vilket Ă€ven funkar pĂ„ grusbelagda ytor. 

Kantstöd

Medan en professionell stenlĂ€ggare anvĂ€nder sig av ett sĂ„ kallat G-stöd anvĂ€nder sig en ”hemmafixare” snarare av spik-, lim- eller stĂ„lkantstöd. Det beror helt enkelt pĂ„ att G-stöden tĂ„l mycket mer slitage och belastning Ă€n vad övriga kantstöd gör, nĂ„got som gör att de ytterst sĂ€llan behöver anvĂ€ndas i hemmamiljöer.

Den hĂ€r typen av kantstöd spikas eller limmas fast i ett hĂ„llbart material, som exempelvis asfalt eller betong. Har du stenlagt en uteplats, uppfart eller en slĂ€nt med kullersten kan du med fördel anvĂ€nda ett kantstöd av stĂ„l för att skapa en snygg avgrĂ€nsning mellan en grĂ€sbelagd yta och stenlĂ€ggning. 

LÀgga kullersten: Steg-för-steg-guide

Det gÄr aldrig att vara nog petig nÀr det gÀller för- och underarbetet. För att verkligen komma igÄng och veta nÀr, var och hur du ska börja har vi gjort en rekommenderad arbetsgÄng:

 1. MĂ€t ytan dĂ€r kullerstenarna ska ligga 
 2. GrÀv ut en del av jorden/grÀsmattan (15-20 centimeter) för att fÄ lagom höjd pÄ stenarna
 3. JĂ€mna till marken/jorden 
 4. Packa ordentligt (helst med markvibrator) och lÀgg eventuellt pÄ ytterligare ett lager gruskross eller singel
 5. TÀck med fiberduk och klipp eventuella hÄl* för vÀxter
 6. Fyll pÄ ett cirka 5 centimeter tjockt lager sÀttsand
 7. Placera ut kullerstenarna pÄ sÀttsanden
 8. Vattna/skölj av ytan med vattenslang sĂ„ att fyller och stenarna sjunker ner ordentligt 
 9. Fyll eventuellt pÄ med singel/bergskross mellan kullerstenarna
 10. Spika eventuellt fast kantstöd för att förankra kullerstenarna ytterligare

* Ska du lÀgga kullerstenar i en slÀnt dÀr du Àven vill ha vÀxter klipper du helt enkelt hÄl i fiberduken dÀr vÀxterna ska planteras. Det bÀsta Àr om du mÀter ut platsen för vÀxterna innan du lÀgger pÄ duken sÄ att du Àven kan komma Ät att grÀva lite enklare.

Inköpslista

Observera att nedanstĂ„ende inköpslista Ă€r en rekommendation vars syfte Ă€r att underlĂ€tta eventuella inköp av material och verktyg inför din stenlĂ€ggning. Som du mĂ€rker krĂ€vs det vare sig stora maskiner eller specialverktyg för att lĂ€gga kullersten, men nĂ„gra saker kommer du att behöva. 

 • Fiberduk 
 • Gruskross eller singel 
 • SĂ€ttsand 
 • Kantsten
 • Kantstenskilar
 • Gummihammare 
 • Arbetshandskar 
 • TrĂ€dgĂ„rdssax 

Kullersten i korta drag 

Kullersten förknippas ofta med offentliga miljöer, i synnerhet med Ă€ldre stadsdelar dĂ€r gatorna ofta Ă€r tĂ€ckta med kullersten. 

Kullerstenar Ă€r Ă€ven vanliga inslag i svenska trĂ€dgĂ„rdar, dĂ€r de har ett stort anvĂ€ndningsomrĂ„de och ger ett naturligt och mjukt intryck. 

Att kullerstenar skapar ett mjukt intryck beror pĂ„ deras runda, mjuka former som frĂ„n början skapats med hjĂ€lp av inlandsisens slipningar. 

Kullerstenarna Àr oftast grÄ/beige i fÀrgen, men det finns Àven kullerstenar som har röda inslag i sig.

Fler Guider inom TrÀdgÄrd

Betyg pÄ guiden: