Kullersten

Snabbguide

  • Kullersten är en vanlig syn i svenska trädgårdar och smälter fint in tack vare sin rundade form och varma grå-beige färg 
  • Tumlad kullersten har större nyansskillnader än andra sorter och finns i gult, rött, svart och grått
  • Kullersten är praktiskt att använda som avgränsare eller dekoration samt för att rama in rabatter, grusgångar och odlingar mm.
  • För att  skapa fina mönster och kontraster runt träd, rabatter, gångar och odlingar bör du använda stenar i olika storlek 
  • Större kullerstenar är perfekta att använda för att dölja dräneringsgrus runt en husgrund eller som fylle i en slänt eller gabion
  • Kullersten som ska läggas i en slänt eller större sluttning bör vara omkring 90-150 mm.
  • Ska du täcka mindre ytor bör du välja en mindre sort som mäter runt 70-100 mm.
  • En säck kullersten väger omkring 800 kg och räcker till cirka 3,5 kvm
Kullersten

I de här guiden har vi valt att fokusera på kullersten. Du får en massa praktiska, konkreta och användbara tips om materialval, färg, form, placering, underarbete med mera.

Oavsett vilken typ av bostad du äger eller hyr finns det nästan alltid något som behöver fixas, inte minst utomhus. Det kan till exempel handla om en uteplats, rabatt eller uppfart som behöver anläggas, eller kanske en gemensam grillplats som är behov av att piffas till. Vi ger dig tips och råd om vad du behöver tänka på innan du kör igång med ditt projekt.

Vad är kullersten och vad används den till? 

Kullersten är enkelt förklarat stenar som bildades på rullstensåsen när inlandsisen sakta men säkert slipade dem till dess naturligt rundade form. Vanligast är den grå/beiga kullerstenen, men det finns även kullersten med röda inslag. 

De flesta av oss förknippar nog kullersten med äldre stadsdelar vars gator ofta är täckta med kullersten. Men faktum är att kullersten har många fler användningsområden än i offentliga miljöer, exempelvis som trädgårdssten. 

Kullersten ger en mjuk och naturlig känsla i de miljöer där den används, inte minst i trädgården. Oavsett hur du väljer att använda den kan du skapa fina mönster och kontraster runt såväl träd som rabatter och gångar. Väljer du dessutom att blanda olika typer av stenar, färger och former kommer du garanterat att sätta en personlig prägel på din trädgård. 

Det går till exempel utmärkt att använda kullersten för att dölja det kanske mindre snygga (?) dräneringsgruset runt en husgrund, eller som fylle i en slänt och/eller en större rabatt. Det är också fint att fylla gabioner med kullerstenar i varierande storlek, eller att rama in en redan anlagd trädgårdsgång med stenar som ställts på högkant. 

Estetik och hållbarhet 

Har du turen att redan ha anlagt en trädgårdsgång, rabatt eller stenmur kan du betrakta kullerstenen som grädde på moset. Fundera över hur kullerstenen kan komplettera och rama in redan befintliga stenläggningar, gångar och rabatter samt vilka färger, former och strukturer som redan finns i din närmiljö. 

Kullersten är relativt vanlig att använda i svenska trädgårdar då den oftast smälter in fint med sin runda form och sin varma grå-beige nyans. Inte sällan används den just för att skapa effekter och dekorationer, som runt ett träd eller som inramning i en rabatt. 

Det viktigaste är att utgå igen hela ytan för att få en så estetiskt tilltalande stenläggning som möjligt. Sen får den mer än gärna vara miljömässigt hållbar också! 

Valet av kullersten 

Utbudet av kullersten är av naturliga skäl inte lika stort som för exempelvis kantsten eller trädgårdsplattor. Dock finns det en del saker att ta hänsyn till när du ska välja kullersten, inte minst kostnad och fraktmöjligheter. 

Utgå ifrån det du redan har omkring dig när det gäller färger, former och material. Hur är det med redan befintliga stenläggningar och hur ser rabatterna och tomten ut i stort? Fundera över hur du kan använda dig av kullerstenen för att framhäva just ditt hus och din trädgård. 

Då kullerstenar vanligtvis är grå/beige till färgen passar de in i princip överallt. Vissa stenar kan ha ett litet inslag av röda toner i sig, vilket kan vara bra att tänka på när du ska välja sten. 

Grå/röd kullersten 

Den grå/röda kullerstenen, även kallad kattskalle, är en klassisk sten som har i princip oändliga användningsområden.

Om du behöver kullersten till en slänt eller en större sluttning är det vanligast att välja stenar med måttet 90-150 millimeter. Det är även ett mått som passar för såväl rabatter som gångar och uteplatser. 

Ofta säljs stenarna i stora säckar som kan väga upp emot 800 kilo, vilket kan vara bra att förbereda sig på. En 800-kilos säck med kullersten täcker en yta motsvarande omkring 3-3,5 kvm. 

Grå/beige kullersten 

Då kullerstenar plockas direkt i naturen ger de ett naturligt och levande intryck i såväl  trädgården som på offentliga platser. Den grå/beige kullerstenen passar dessutom ihop med i princip allt, så har du redan lagt betong, – skiffer eller granitplattor kan du med fördel kanta eller rama in stenläggningen med kullersten. 

För något mindre ytor passar kullerstenar med måttet 70-100 millimeter, medan det för något större ytor passar med stenar runt 100-250 millimeter. Säckvis brukar de, likt den grå/röda stenen väga runt 800 kilo. En sådan säck med sten täcker en yta motsvarande 3-4 kvm (cirka). 

Tumlad kullersten 

Den tumlade kullerstenen har större nyansskillnader än andra sorters kullerstenar. Även den här typen av kullerstenar passar perfekt för trädgårdens olika ytor och läggs, likt all annan sten, på fiberduk.

Tumlad kullersten finns med måtten 13-15, 20-25, 35-45 eller 70-90 millimeter. Den finns också i flera färger såsom gul, röd, svart och grå. Även den här typen av kullersten säljs vanligtvis i säckar som väger runt 750-800 kilo. 

Tillbehör du behöver

Precis som vid övrig stenläggning krävs det en del tillbehör för att lägga kullersten. Inte minst viktigt är det att införskaffa rätt verktyg och tillbehör innan du börjar med underarbetet; en del av arbetet som aldrig kan göras för noggrannt. 

Det första du behöver göra är att köpa fiberduk, vilket för övrigt gäller vid alla typer av stenläggning. Har du lagt sten eller plattor sedan tidigare har du kanske fiberduk över, i annat fall rekommenderar vi att du sparar eventuella restbitar som du kan återanvända i nästa projekt. 

Fiberduk

Fiberduk, även kallat geotextil, används främst för att skilja fyllet från jorden, samtidigt som den ser till att bibehålla bärlagret riktigt packat. Fiberduken hindrar dessutom ogräs från att tränga igenom den stenbelagda ytan, vilket även funkar på grusbelagda ytor. 

Kantstöd

Medan en professionell stenläggare använder sig av ett så kallat G-stöd använder sig en ”hemmafixare” snarare av spik-, lim- eller stålkantstöd. Det beror helt enkelt på att G-stöden tål mycket mer slitage och belastning än vad övriga kantstöd gör, något som gör att de ytterst sällan behöver användas i hemmamiljöer.

Den här typen av kantstöd spikas eller limmas fast i ett hållbart material, som exempelvis asfalt eller betong. Har du stenlagt en uteplats, uppfart eller en slänt med kullersten kan du med fördel använda ett kantstöd av stål för att skapa en snygg avgränsning mellan en gräsbelagd yta och stenläggning. 

Lägga kullersten: Steg-för-steg-guide

Det går aldrig att vara nog petig när det gäller för- och underarbetet. För att verkligen komma igång och veta när, var och hur du ska börja har vi gjort en rekommenderad arbetsgång:

  1. Mät ytan där kullerstenarna ska ligga 
  2. Gräv ut en del av jorden/gräsmattan (15-20 centimeter) för att få lagom höjd på stenarna
  3. Jämna till marken/jorden 
  4. Packa ordentligt (helst med markvibrator) och lägg eventuellt på ytterligare ett lager gruskross eller singel
  5. Täck med fiberduk och klipp eventuella hål* för växter
  6. Fyll på ett cirka 5 centimeter tjockt lager sättsand
  7. Placera ut kullerstenarna på sättsanden
  8. Vattna/skölj av ytan med vattenslang så att fyller och stenarna sjunker ner ordentligt 
  9. Fyll eventuellt på med singel/bergskross mellan kullerstenarna
  10. Spika eventuellt fast kantstöd för att förankra kullerstenarna ytterligare

* Ska du lägga kullerstenar i en slänt där du även vill ha växter klipper du helt enkelt hål i fiberduken där växterna ska planteras. Det bästa är om du mäter ut platsen för växterna innan du lägger på duken så att du även kan komma åt att gräva lite enklare.

Inköpslista

Observera att nedanstående inköpslista är en rekommendation vars syfte är att underlätta eventuella inköp av material och verktyg inför din stenläggning. Som du märker krävs det vare sig stora maskiner eller specialverktyg för att lägga kullersten, men några saker kommer du att behöva. 

  • Fiberduk 
  • Gruskross eller singel 
  • Sättsand 
  • Kantsten
  • Kantstenskilar
  • Gummihammare 
  • Arbetshandskar 
  • Trädgårdssax 

Kullersten i korta drag 

Kullersten förknippas ofta med offentliga miljöer, i synnerhet med äldre stadsdelar där gatorna ofta är täckta med kullersten. 

Kullerstenar är även vanliga inslag i svenska trädgårdar, där de har ett stort användningsområde och ger ett naturligt och mjukt intryck. 

Att kullerstenar skapar ett mjukt intryck beror på deras runda, mjuka former som från början skapats med hjälp av inlandsisens slipningar. 

Kullerstenarna är oftast grå/beige i färgen, men det finns även kullerstenar som har röda inslag i sig.

Fler Guider inom Trädgård

Betyg på guiden:

4.5/5 - (2 votes)