đŸ„‡ BĂ€sta Rödcederolja (2021)

Topplista

Open this in UX Builder to add and edit content

Open this in UX Builder to add and edit content

Rödcederolja – Guide

RödcedertrĂ€det tillhör slĂ€ktet enar. Ur cedertrĂ€det utvinns en slags eterisk olja som kallas rödcederolja, som Ă€r en 100% naturlig och giftfri produkt i sin renaste form. 

Rödcederoljan har bevisat goda effekter pÄ sÄvÀl insekter som hud och hÄr. DÀrmed kan oljan anvÀndas bÄde som bekÀmpningsmedel mot skadedjur och som vÄrdande hud- och hÄrvÄrdsprodukt. CedertrÀ finns Àven som doftblock som anvÀnds i garderober, lÄdor och pÄ stÀllen dÀr skadedjur ofta trivs.

Även om rödcederoljan Ă€r giftfri Ă€r det viktigt att framhĂ€va vikten av att aldrig förtĂ€ra oljan, dĂ„ den har en frĂ€tande effekt. Skulle du trots allt fĂ„ i dig olja bör du genast kontakta vĂ„rd- eller Giftcentralen för rĂ„dgivning. Oljan ska heller inte anvĂ€ndas direkt pĂ„ vare sig klĂ€desplagg eller andra textilier dĂ„ den har en tendens att lĂ€mna flĂ€ckar som Ă€r mycket svĂ„ra att fĂ„ bort.

Fakta om cedertrÀd

CedertrĂ€det tillhör familjen tallvĂ€xter och Ă€r slĂ€kt med Ă€delgranen. CederslĂ€ktets olika arter vĂ€xer vilt i vĂ€stra Himalaya och i omrĂ„den kring Medelhavet dĂ€r de kan bli upp emot 40-60 meter höga. 

TrĂ€det har haft en betydande roll i den forntida kulturen dĂ€r den ofta nĂ€mns i Bibeln, dĂ„ det bland annat pĂ„stĂ„s att man anvĂ€nde cedertrĂ€ för att bygga kung Solomons tempel. CedertrĂ€olja anvĂ€ndes ocksĂ„ tidigt inom parfymeritillverkningen samt som bas för olika  mĂ„larfĂ€rger. Det sĂ€gs Ă€ven att de gamla egyptierna anvĂ€nde oljan för balsamering.

CedertrÀdets olja utvinns frÄn trÀdets löv, bark och bÀr. Oljan kan utvinnas med hjÀlp av olika tekniker, varav Ängdestillering, koldioxiddestillering och kallpressning Àr de vanligaste.

CedertrÀolja har analyserats i Ätskilliga studier för att utröna potentiella hÀlso- och skönhetsfördelar. Dessa studier har bland annat visat att oljan har sÄvÀl antiseptiska som antiinflammatoriska och kramplösande effekter. Oljan, som kan köpas och anvÀndas pÄ egen hand, anvÀnds generellt sett som en viktig ingrediens i insektsmedel, schampo och deodoranter.

MÄnga cederarter har blivit populÀra i norra Europa dÀr de ofta anvÀnds som ett alternativ till julgranen eller som en fin, vÀldoftande inredningsdetalj. FrÀmst Àr det Atlasceder och Himalayaceder man ser i samband med julpyntningar sÄvÀl utomhus som inomhus.

Att anvÀnda rödcederolja

Rödceder utsöndrar en sötaktig doft som vare sig mal, silverfiskar, kvalster eller pĂ€lsĂ€ngrar gillar. Det innebĂ€r att oljan Ă€r effektiv mot det vi i Sverige klassar som skadedjur. Rödceder kan med fördel sprayas eller placeras ut i form av doftblock pĂ„ stĂ€llen som klĂ€dkammaren, garderoben, byrĂ„lĂ„dan, fönsterblecket och/eller golvlisterna i syfte att skrĂ€mma bort skadedjur som vanligtvis trivs i mörka och trĂ„nga utrymmen. 

DÄ rödcederolja Àr en naturlig produkt Àr den ocksÄ miljövÀnlig och dÀrmed ofarlig för mÀnniskor. Oljan, som har en trÀliknande och sötaktig doft, Àr mycket koncentrerad och bör dÀrför endast anvÀndas i mycket smÄ mÀngder. Generellt sett Àr det en doft som uppfattas som vÀldoftande av mÀnniskor men inte av djur, vilket betyder att den ur ett mÀnskligt perspektiv sprider en behaglig doft.

Redecker rödcederolja

Redecker Àr ett tyskt familjeföretag som har tillverkat naturliga produkter sedan 1935. Företaget har gjort sig kÀnda för att anvÀnda naturmaterial och för att kombinera kvalitet och funktion. Mest kÀnda Àr de förmodligen för sina handgjorda borstar, men Àven rödcederoljan Àr en mycket populÀr produkt.

Olja, spray eller doftblock – vilket Ă€r bĂ€st?

Att rödceder finns i olika former och Àr effektivt mot skadedjur har vi kunnat konstatera. Men vilken form av rödceder Àr egentligen mest effektiv och nÀr, var och hur bör de olika produkterna anvÀndas för att uppnÄ bÀsta möjliga resultat?

Olja 

Rödcederolja Ă€r effektiv mot skadedjur som spindlar, myror, vĂ€gglöss, kvalster, silverfiskar, pĂ€lsĂ€ngrar och malfjĂ€rilar. Oljan kan droppas utmed golv- och vĂ€gglister, under sĂ€ngen och köksbĂ€nken, i garderoben, köks- och byrĂ„lĂ„dor och andra stĂ€llen dĂ€r skadedjuren enkelt kan krypa in och gömma sig. 

Vill du inte droppa oljan direkt pÄ stÀllet kan du ta nÄgra droppar pÄ en bomullstuss eller en trasa som du gnider mot lister och annat.

Spray 

Rödcederolja i sprayform Àr ocksÄ ett effektivt sÀtt att skydda sig mot insekter. Spraya lite försiktigt inne i klÀdkammare, garderober och skÄp samt lÀngs lister och dörrposter. Undvik att spraya direkt pÄ klÀder och andra textilier dÄ oljan kan lÀmna flÀckar.

Doftblock 

För den som inte vill anvÀnda olja gÄr det utmÀrkt att vÀlja doftblock i form av trÀkuber frÄn rödceder, vilket finns att köpa pÄ skadedjursbutiken.se

Doftblocken har samma avskrĂ€ckande effekt pĂ„ skadedjuren som oljan har, med den skillnaden att de avgör en nĂ„got svagare doft samtidigt som de placeras ut pĂ„ strategiska stĂ€llen. Det finns doftblock i formen av ett hjĂ€rta, en krans eller en boll, men det finns ocksĂ„ klĂ€dgalgar tillverkade av rödceder som effektivt skyddar dina klĂ€der. 

Skulle doften avta nĂ„got gĂ„r det bra att putsa galgarna med ett  fint sandpapper, för att sedan försiktigt behandla med rödcederspray som bĂ„de kapslar in och bevarar doften.

AnvÀndningsomrÄde

Rödcederolja fungerar mot vÄra vanligaste skadedjur som exempelvis silverfisk (sÞlvfisk i Danmark), pÀlsÀnger, vÀgglöss, mal och kvalster. Oljan appliceras pÄ golvlister, dörröppningar och i sprickor dÀr skadedjuren ofta tar sig in. Applicera oljan en gÄng i mÄnaden för att hÄlla doften frÀsch.

Du kan antingen droppa eller spraya rödcederolja, alternativt placera ut kuber av cedertrÀ, dÀr skadedjuren brukar finnas. Det betyder att produkter av cedertrÀ kan anvÀndas överallt inomhus, i synnerhet i garderober och i mörka skrymslen och vrÄr dÀr bland annat silverfiskar brukar gömma sig.

Att göra om du upptĂ€cker skadedjur 

 • VĂ„ttorka lĂ„dor, hyllplan och lister före applicering 
 • Rengör avlopp, bakom badkar och runt toalettstolen dĂ€r silverfiskar trivs 
 • VĂ€dra ur, skaka textilier och dammsug regelbundet i sovrum och vardagsrum 
 • AnvĂ€nd en liten mĂ€ngd rödcederolja eller ett fĂ„tal doftkuber till en början  
 • Torka upp en del av oljan med hushĂ„llspapper om du har rĂ„kat ta för mycket 
 • Har du fĂ„tt olja eller spray pĂ„ klĂ€derna bör de tvĂ€ttas omedelbart

Att göra om du rĂ„kar fĂ„ i dig/komma i kontakt med rödcederolja 

 • Ringa Giftinformationscentralen omedelbart 
 • LĂ„ta bli att försöka framkalla krĂ€kning
 • TvĂ€tta hĂ€nderna noggrant med tvĂ„l och vatten
 • Skölja ögonen med ljummet vatten i minst 15 minuter
 • AnvĂ€nd handskar och förvara mörkt, svalt och pĂ„ avstĂ„nd frĂ„n barn

Tips!

Att kombinera rödcederolja med rödcedertrĂ€ gör att produkter sĂ„som cedertrĂ€galgar behĂ„ller bĂ„de lyster och doft. NĂ„got som vanligtvis försvinner efter ett tag dĂ„ trĂ€et torkar ut. Droppa lite olja pĂ„ en trasa och smörj in trĂ€et för att Ă„terfĂ„ den forna glansen och doften. 

VÀldoftande rödcederkulor placeras med fördel i lÄdor och skÄp tillsammans med mörka klÀdesplagg, dÄ kulorna kan missfÀrgat ljusa textilier.

 

Fler Topplistor inom HÄrvÄrd

Betyg pÄ testguiden: