Rödcederolja – Guide
Rödcederträdet tillhör släktet enar. Ur cederträdet utvinns en slags eterisk olja som kallas rödcederolja, som är en 100% naturlig och giftfri produkt i sin renaste form.
Rödcederoljan har bevisat goda effekter på såväl insekter som hud och hår. Därmed kan oljan användas mot skadedjur och som vårdande hud- och hårvårdsprodukt. Cederträ finns även som doftblock som används i garderober, lådor och på ställen där skadedjur ofta trivs.
Även om rödcederoljan är giftfri är det viktigt att framhäva vikten av att aldrig förtära oljan, då den har en frätande effekt. Skulle du trots allt få i dig olja bör du genast kontakta vård- eller Giftcentralen för rådgivning. Oljan ska heller inte användas direkt på vare sig klädesplagg eller andra textilier då den har en tendens att lämna fläckar som är mycket svåra att få bort.
Fakta om cederträd
Cederträdet tillhör familjen tallväxter och är släkt med ädelgranen. Cedersläktets olika arter växer vilt i västra Himalaya och i områden kring Medelhavet där de kan bli upp emot 40-60 meter höga.
Trädet har haft en betydande roll i den forntida kulturen där den ofta nämns i Bibeln, då det bland annat påstås att man använde cederträ för att bygga kung Solomons tempel. Cederträolja användes också tidigt inom parfymeritillverkningen samt som bas för olika målarfärger. Det sägs även att de gamla egyptierna använde oljan för balsamering.
Cederträdets olja utvinns från trädets löv, bark och bär. Oljan kan utvinnas med hjälp av olika tekniker, varav ångdestillering, koldioxiddestillering och kallpressning är de vanligaste.
Cederträolja har analyserats i åtskilliga studier för att utröna potentiella hälso- och skönhetsfördelar. Dessa studier har bland annat visat att oljan har såväl antiseptiska som antiinflammatoriska och kramplösande effekter. Oljan, som kan köpas och användas på egen hand, används generellt sett som en viktig ingrediens i insektsmedel, schampo och deodoranter.
Många cederarter har blivit populära i norra Europa där de ofta används som ett alternativ till julgranen eller som en fin, väldoftande inredningsdetalj. Främst är det Atlasceder och Himalayaceder man ser i samband med julpyntningar såväl utomhus som inomhus.
Att använda rödcederolja
Rödceder utsöndrar en sötaktig doft som vare sig mal, silverfiskar, kvalster eller pälsängrar gillar. Det innebär att oljan är effektiv mot det vi i Sverige klassar som skadedjur. Rödceder kan med fördel sprayas eller placeras ut i form av doftblock på ställen som klädkammaren, garderoben, byrålådan, fönsterblecket och/eller golvlisterna i syfte att skrämma bort skadedjur som vanligtvis trivs i mörka och trånga utrymmen.
Då rödcederolja är en naturlig produkt är den också miljövänlig och därmed ofarlig för människor. Oljan, som har en träliknande och sötaktig doft, är mycket koncentrerad och bör därför endast användas i mycket små mängder. Generellt sett är det en doft som uppfattas som väldoftande av människor men inte av djur, vilket betyder att den ur ett mänskligt perspektiv sprider en behaglig doft.
Redecker rödcederolja
Redecker är ett tyskt familjeföretag som har tillverkat naturliga produkter sedan 1935. Företaget har gjort sig kända för att använda naturmaterial och för att kombinera kvalitet och funktion. Mest kända är de förmodligen för sina handgjorda borstar, men även rödcederoljan är en mycket populär produkt.
Olja, spray eller doftblock – vilket är bäst?
Att rödceder finns i olika former och är effektivt mot skadedjur har vi kunnat konstatera. Men vilken form av rödceder är egentligen mest effektiv och när, var och hur bör de olika produkterna användas för att uppnå bästa möjliga resultat?
Olja
Rödcederolja är effektiv mot skadedjur som spindlar, myror, vägglöss, kvalster, silverfiskar, pälsängrar och malfjärilar. Oljan kan droppas utmed golv- och vägglister, under sängen och köksbänken, i garderoben, köks- och byrålådor och andra ställen där skadedjuren enkelt kan krypa in och gömma sig.
Vill du inte droppa oljan direkt på stället kan du ta några droppar på en bomullstuss eller en trasa som du gnider mot lister och annat.
Spray
Rödcederolja i sprayform är också ett effektivt sätt att skydda sig mot insekter. Spraya lite försiktigt inne i klädkammare, garderober och skåp samt längs lister och dörrposter. Undvik att spraya direkt på kläder och andra textilier då oljan kan lämna fläckar.
Doftblock
För den som inte vill använda olja går det utmärkt att välja doftblock i form av träkuber från rödceder, vilket finns att köpa på skadedjursbutiken.se.
Doftblocken har samma avskräckande effekt på skadedjuren som oljan har, med den skillnaden att de avgör en något svagare doft samtidigt som de placeras ut på strategiska ställen. Det finns doftblock i formen av ett hjärta, en krans eller en boll, men det finns också klädgalgar tillverkade av rödceder som effektivt skyddar dina kläder.
Skulle doften avta något går det bra att putsa galgarna med ett fint sandpapper, för att sedan försiktigt behandla med rödcederspray som både kapslar in och bevarar doften.
Användningsområde
Rödcederolja fungerar mot våra vanligaste skadedjur som exempelvis silverfisk (sølvfisk i Danmark), pälsänger, vägglöss, mal och kvalster. Oljan appliceras på golvlister, dörröppningar och i sprickor där skadedjuren ofta tar sig in. Applicera oljan en gång i månaden för att hålla doften fräsch.
Du kan antingen droppa eller spraya rödcederolja, alternativt placera ut kuber av cederträ, där skadedjuren brukar finnas. Det betyder att produkter av cederträ kan användas överallt inomhus, i synnerhet i garderober och i mörka skrymslen och vrår där bland annat silverfiskar brukar gömma sig.
Att göra om du upptäcker skadedjur
- Våttorka lådor, hyllplan och lister före applicering
- Rengör avlopp, bakom badkar och runt toalettstolen där silverfiskar trivs
- Vädra ur, skaka textilier och dammsug regelbundet i sovrum och vardagsrum
- Använd en liten mängd rödcederolja eller ett fåtal doftkuber till en början
- Torka upp en del av oljan med hushållspapper om du har råkat ta för mycket
- Har du fått olja eller spray på kläderna bör de tvättas omedelbart
Att göra om du råkar få i dig/komma i kontakt med rödcederolja
- Ringa Giftinformationscentralen omedelbart
- Låta bli att försöka framkalla kräkning
- Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten
- Skölja ögonen med ljummet vatten i minst 15 minuter
- Använd handskar och förvara mörkt, svalt och på avstånd från barn
Tips!
Att kombinera rödcederolja med rödcederträ gör att produkter såsom cederträgalgar behåller både lyster och doft. Något som vanligtvis försvinner efter ett tag då träet torkar ut. Droppa lite olja på en trasa och smörj in träet för att återfå den forna glansen och doften.
Väldoftande rödcederkulor placeras med fördel i lådor och skåp tillsammans med mörka klädesplagg, då kulorna kan missfärgat ljusa textilier.
Betyg på testguiden: