Mal (MalfjĂ€ril) – Guide (2020)

Malen, eller malfjÀril som den ocksÄ kallas, Àr ett vanligt skadedjur som finns över hela vÀrlden. Oftast orsakar malen och dess larver skada inomhus, frÀmst genom att angripa textilier, virke och matvaror.

MalfjÀrilen finns i flera varianter och bara i Sverige finns det omkring 80 olika arter, bland annat sÀckspinnare, tubmal och Àkta mal. Bland de vanligare arterna Äterfinns livsmedelsmalen (matmalen), pÀlsmalen (pÀlsÀnger) samt klÀdesmalen och det Àr dessa tre arter som ofta tar sig in i vÄra bostÀder under vÄrsÀsongen. TyvÀrr kan de hÀr malarterna göra stor skada innan de upptÀcks; en enda mal kan lÀgga en stor mÀngd Àgg och det Àr just larverna som gör störst skada.

Hur vet jag att jag har fÄtt mal?

MalfjĂ€rilen Ă€r en liten, vingförsedd skadeinsekt som livnĂ€r sig pĂ„ lite olika sĂ€tt. Det hörs oftast pĂ„ artnamnet vad en mal Ă€ter; livsmedelsmalen Ă€ter livsmedel, klĂ€desmalen Ă€ter textilier, pĂ€lsmalen Ă€ter pĂ€ls och hĂ„r och sĂ„ vidare. 

Det finns omkring 4000 kĂ€nda arter av malfjĂ€ril utspridda över stora delar av vĂ€rlden. Dock Ă€r det inte den vuxna fjĂ€rilen som Ă€r den stora boven i dramat, utan snarare dess larver. Men det Ă€r klart – utan vuxna malar inga Ă€gg eller larver!

Du vet att du med all sannolikhet har fĂ„tt mal om du hittar klĂ€desplagg, pĂ€lsmattor, mjölpĂ„sar och annat med smĂ„, smĂ„ hĂ„l i. NĂ€r Ă€ggen klĂ€cks ger sig nĂ€mligen larverna pĂ„ saker som vanligtvis finns i ett hem: textiler, pĂ€lsplĂ€dar, spannmĂ„l, ris, pasta och liknande. 

Olika typer av mal

MalfjĂ€rilar finns som sagt i mĂ„nga varianter, varav klĂ€des- och pĂ€lsmal Ă€r tvĂ„ av de vanligaste i svenska hem. SĂ„vĂ€l klĂ€des- som pĂ€lsmalen Ă€r en liten, oansenlig grĂ„aktig fjĂ€ril som mĂ€ter omkring 12–14 millimeter mellan vingspetsarna. 

För att se skillnad pĂ„ dessa bĂ„da arter kan du titta pĂ„ vingarnas fĂ€rg: klĂ€desmalens framvingar och bakvingar Ă€r ockra respektive ljusgula, medan pĂ€lsmalens vingar Ă€r mer Ă„t det ”lergula” hĂ„llet, med smĂ„ mörka punkter pĂ„ framvingarna. 

Larverna Ă€r cirka 10 millimeter lĂ„nga och lever inuti ett ”cigarrformat rör”. KlĂ€desmalens larv lĂ€mnar alltid kokongen nĂ€r den ska ut pĂ„ jakt efter föda, tillskillnad frĂ„n pĂ€lsmalens larv som alltid bĂ€r med sig sin kokong.

HÀr trivs klÀdes- respektive pÀlsmalen

KlĂ€desmalen trivs bĂ€st i mörka förvaringsutrymmen, sĂ„som garderober, byrĂ„ar etcetera. I dessa mörka utrymmen kan de lĂ€gga sina Ă€gg i lugn och ro, i naturliga sprickor och skrevor. Larverna Ă€ter naturfibrer och kan pĂ„ kort tid orsaka stora skador i form av hĂ„l, bĂ„de pĂ„ klĂ€der och andra textilier. 

PĂ€lsmalen (ofta förvĂ€xlad med pĂ€lsĂ€ngern som tillhör arten skalbaggar), angriper frĂ€mst pĂ€ls- och ylleklĂ€der. Du kan se att det Ă€r en pĂ€lsmal som har varit i farten dĂ„ den lĂ€mnar ”ojĂ€mna kanter” dĂ€r den Ă€tit (titta efter ludd runt hĂ„let), till skillnad frĂ„n en pĂ€lsĂ€nger som lĂ€mnar helt raka kanter.

Var noga med att vÀdra och stÀda garderober och klÀdkammare och hÀng endast in rena klÀder.

Andra liknande arter

GuldögonslĂ€nda 

Ser du en malliknande insekt som Ă€r grön till fĂ€rgen Ă€r det med största sannolikhet en sĂ„ kallad guldögonslĂ€nda snarare Ă€n en mal. GuldögonslĂ€ndan Ă€r inget skadedjur utan tvĂ€rtom nyttigt, dĂ„ de Ă€ter sĂ„vĂ€l bladlöss som kvalster och andra skadeinsekter. 

GuldögonslĂ€ndan lever utomhus och det Ă€r ocksĂ„ dĂ€r den lĂ€gger sina Ă€gg. Dock övervintrar den helst inomhus, samtidigt som den byter fĂ€rg frĂ„n brunt till rödbrun, vilket gör att man lĂ€tt tror att det Ă€r mal man har fĂ„tt in i huset. GuldögonslĂ€ndan dras till ljus och sitter dĂ€rför ofta i fönster- och dörrkarmar. 

MottfjÀril

MottfjĂ€rilen, Ă€ven kallad mott, Ă€r en liten fjĂ€ril som i stor utstrĂ€ckning liknar malfjĂ€rilen, och som likt livsmedelsmalen gillar att Ă€ta spannmĂ„lsprodukter (Ă€ven hundmat och nötter). 

En variant av mottfjĂ€ril Ă€r den sĂ„ kallade indiska mjölmotten, som Ă€r ljusgrĂ„ och kopparfĂ€rgad till fĂ€rgen och som Ă€ter bland annat spannmĂ„l, kryddor och choklad. 

Motten hittar man vanligtvis i köket och dÄ i synnerhet i skafferiet dÀr larverna Àter mjöl och andra torrvaror. Under tiden som de Àter spinner larverna en illaluktande avföringsfylld vÀv över maten.

PĂ€lsĂ€nger 

PÀlsÀngern Àr egentligen inte lik malen men den orsakar liknande skador pÄ pÀls- och ylleklÀder precis som pÀlsmalen gör. Medan malen Àr en fjÀril Àr pÀlsÀngern en skalbagge, tillhörande familjen Àngrar.

PÀlsÀngern lever i ett larvstadium innan den förpuppas för att slutligen bli en skalbagge, och det Àr just i larvstadiet som den gör som mest skada dÄ den Àter hÄl pÄ pÀls- och ylleklÀder.

MottfjĂ€rilen kan anses vara vacker men den Ă€r ack sĂ„ skadlig. 

Vad Àr det som definierar ett skadedjur?

Det finns ingen exakt definition för vad som anses vara ett skadedjur och vad som anses vara ohyra. Den allmĂ€nna uppfattningen Ă€r att skadedjur orsakar skada pĂ„ egendom eller framkallar sjukdom/allergier hos mĂ€nniskor, medan ohyra Ă€r en mer harmlös form av insekter.  

Vanligt förekommande skadedjur i Sverige Ă€r, förutom malfjĂ€ril, möss, rĂ„ttor, vĂ€gglöss, kvalster, pĂ€lsĂ€ngrar och kackerlackor. De angriper sĂ„vĂ€l mat, textilier som virke och kan dĂ€rmed orsaka rent materiella men ocksĂ„ medicinska besvĂ€r (exempelvis kvalsterallergi). 

SÄ hÀr blir du av med oönskade skadedjur

Enligt miljöbalkens kapitel 9, § 9 Àr det fastighetsÀgaren som bÀr huvudansvar för att se till att bostÀder, lokaler och gemensamma utrymmen Àr fria frÄn skadedjur. Vi citerar miljöbalkens sÀrskilda bestÀmmelser nÀr det gÀller hÀlsoskydd:

”BostĂ€der och lokaler för allmĂ€nna Ă€ndamĂ„l skall brukas pĂ„ ett sĂ„dant sĂ€tt att olĂ€genheter för mĂ€nniskors hĂ€lsa inte uppkommer och hĂ„llas fria frĂ„n ohyra och andra skadedjur.”

Bor du i lĂ€genhet, hyr en lokal eller delar en gemensamhetslokal med övriga boende i ett radhusomrĂ„de eller en bostadsrĂ€ttsförening bör du alltsĂ„ först vĂ€nda dig till fastighetsĂ€garen om det finns problem med skadedjur. Kom ihĂ„g att du har lagen i ryggen! 

Det hÀr kan du göra sjÀlv

Det finns ganska mycket du sjÀlv kan göra för att förebygga uppkomsten av skadedjur i hemmet. Viktigt att notera Àr att det finns en rad bekÀmpningsmedel, men vi rekommenderar att du först prövar olika ÄtgÀrder som inte krÀver bekÀmpningsmedel.

Först och frÀmst krÀvs en del kunskap om var och nÀr skadedjuren lever. Men vad betyder det? Jo, att du behöver ta reda pÄ vad skadedjuren helst Àter, vilka platser de helst befinner sig pÄ. Svaret pÄ detta finns i de olika arterna vars namn ofta avslöjar just detta: pÀlsmalen lever gÀrna bland pÀlstextilier och matmalen lever helst bland skafferiets spannmÄlsprodukter.

Det betyder att du oftast hittar mal och andra skadedjur pĂ„ skyddade platser, sĂ„ hĂ„ll lite extra koll i skrymslen och vrĂ„r. 

En annan förebyggande Ă„tgĂ€rd Ă€r att förvara torrvaror som mjöl, gryn, socker, nötter och liknande i tĂ€ta förpackningar samt att ta bort rester efter det du har bakat och lagat mat. 

SÄ hÀr blir du av med mal

Mal i garderoben Ă€r förmodligen ingenting du drömmer om, men faktum Ă€r att mĂ„nga av oss  kommer att rĂ„ka ut för dem. Tillhör du dem som har en höst/vintergarderob och en vĂ„r/sommargarderob kommer du sannolikt att hitta mal efter det att du tagit fram höstens och vinterns stickade tröjor och pĂ€lsfodrade jackor. 

Om du i detta ögonblick upptĂ€cker smĂ„ hĂ„l i varma klĂ€der, plĂ€dar och tĂ€cken med mera Ă€r det storstĂ€dning som gĂ€ller! Och det ska göras bĂ„de noggrant och grundligt, för du vill ju inte locka fram malen igen. 

Du bör ocksÄ vÀdra alla textilier och rummet dÀr malen funnits samt eventuellt placera ut malfÀllor i detta lÀge. FÀllor Àr Àven en bra idé under sommarhalvÄret, dÄ malen enkelt tar sig in i hemmet nÀr det vÀdras.

Det Ă€r ocksĂ„ viktigt att dammsuga, dammtorka och eventuellt spraya försiktigt med ett sĂ€rskilt insektsspray i garderober och klĂ€dkammare. HĂ„ll smutsiga klĂ€desplagg separerade frĂ„n dina rena klĂ€der och anvĂ€nd gĂ€rna vakuumförpackningar till extra ömtĂ„liga klĂ€der. 

NĂ€r det gĂ€ller matmal Ă€r det ocksĂ„ storstĂ€dning som gĂ€ller, men hĂ€r Ă€r det snarare köksskĂ„p, lĂ„dor och skafferier som behöver stĂ€das ur pĂ„ liknande sĂ€tt. HĂ€r Ă€r det extra viktigt att titta i alla mjöl- och sockerpĂ„sar, grynförpackningar, nöt- och mandelpĂ„sar med mera. Och du – slĂ€ng allt som eventuellt har blivit angripet! 

Även hĂ€r kan du placera ut olika mott- och matmalsfĂ€llor i förebyggande syfte och för att fĂ„nga dem som eventuellt finns kvar trots storstĂ€dning. Ett av de mest effektiva medlen Ă€r rödcederolja som försiktigt sprayas lĂ€ngs skĂ„pskanter, lister och i smĂ„ springor. 

Som en extra försiktighetsĂ„tgĂ€rd kan du, innan du slĂ€nger dammsugarpĂ„sen, lĂ€gga den i frysen nĂ„n timme sĂ„ att de kryp som eventuellt överlevt dör en gĂ„ng för alla.         

Det finns olika typer av bekÀmpningsmedel men vi rekommenderar att du alltid försöker fÄ bort mal och andra skadedjur pÄ naturlig vÀg först. Du fÄr tips och rÄd i vÄr guide. Skulle du trots allt behöva skadedjursmedel eller fÀllor av olika slag finns det hos skadedjursbutiken.se

Bli av med mal

Vi lotsar dig steg för steg igenom ett antal Ă„tgĂ€rder som du kan följa för att bli av med mal. 

 • StĂ€da grundligt varje gĂ„ng du ”byter garderob”
 • LĂ€gg endast rena klĂ€der i garderoben och klĂ€dkammaren
 • TvĂ€tta angripna textilier i minst 60°C
 • Kolla skafferiets torrvaror och slĂ€ng de som blivit angripna
 • Dammsug och torka alla drabbade omrĂ„den
 • Spraya lister, springor, lĂ„dor etcetera med rödcederolja
 • Fyll tygpĂ„sar med lavendel eller köp lavendelolja och droppa den försiktigt pĂ„ en tygbit som du lĂ€gger i lĂ„dor och garderober
 • Frys in dammsugarpĂ„sen innan du slĂ€nger den
 • Skaka och vĂ€dra alla textilier och utrymmen
 • Kontakta en skadedjursbekĂ€mpare om du inte lyckas bli av med malen pĂ„ egen

Olika typer av malmedel

 • Rödcederolja

Ett mycket effektivt medel mot sÄvÀl klÀdesmal som pÀlsmal. Oljan bestÄr av en blandning mellan rödcederolja och andra eteriska oljor som Àr extra effektiva mot mal. Det Àr frÀmst doften som malen flyr

Rödcederoljan sprayas i garderober, klĂ€dkammare, lĂ„dor och skĂ„p dĂ€r klĂ€der, textilier och torrvaror förvaras men kom ihĂ„g att inte spraya direkt pĂ„ klĂ€der eller andra textilier dĂ„ rödcederolja kan lĂ€mna fula flĂ€ckar. 

 • Lavendel 

Lavendel har lĂ€nge anvĂ€nts i linneförrĂ„d och likande utrymmen mot tygĂ€tande mal. Vill eller kan du inte sy egna tygpĂ„sar som du fyller med lavendel finns det fĂ€rdiga att köpa. Även lavendelolja gĂ„r att droppa pĂ„ en bit tyg som du sedan lĂ€gger i byrĂ„lĂ„dor, garderober och köksskĂ„p. 

 • Insektsspray 

Viktigt att veta om insektsspray Ă€r att de generellt sett innehĂ„ller gift som tar död pĂ„ diverse skadeinsekter, inte bara mal. Sprayen sprutas in i klĂ€dskĂ„p, lĂ€ngs lister och i lĂ„dor i smĂ„ mĂ€ngder och med stor försiktighet. Insektsspray kan orsaka hudirritationer och dĂ„sighet, sĂ„ se till att hĂ„lla barn och husdjur pĂ„ behörigt avstĂ„nd. 

 • MalfĂ€lla

En malfĂ€lla funkar bra för klĂ€des- och pĂ€lsmal och bestĂ„r av en dosa som avger feromoner som lockar till sig malhanar. NĂ€r hanarna kommer fram till fĂ€llan fastnar de i den del av fĂ€llan som preparerats med klister. PĂ„ sĂ„ vis försvinner malhanarna och lĂ€mnar malhonorna utan hanar att para sig med. 

 • Mott- och matmalsfĂ€lla

En fÀlla som funkar pÄ mallarver som Àter matvaror (matmalslarver) och som bestÄr av giftfria sjÀlvhÀftande remsor. Remsorna kan fÀstas pÄ insidan av skÄpluckor, köksbÀnkar och lÄdor och tack vare medlets feromoner lockas hanarna till remsorna i vilka de fastnar. PÄ sÄ vis hindras de frÄn att söka upp honorna som i sin tur hindras frÄn reproduktion.

Om du inte fÄr bort malen pÄ egen hand

Det Ă€r viktigt att försöka förhindra att skadedjur kommer in bostĂ€der och andra byggnader. För andra skadedjur Ă€n malfjĂ€ril, som exempelvis rĂ„tt och möss, finns det bĂ„de fĂ€llor och stĂ„lnĂ€t som lĂ€tt kan riggas för att fĂ„nga in respektive tĂ€ppa igen springor och hĂ„l. 

Har du vĂ€l fĂ„tt in skadedjur Ă€r det en god idĂ© att ta kontakt med en skadedjursfirma som kan hjĂ€lpa till att bekĂ€mpa insekterna med hjĂ€lp av olika bekĂ€mpningsmedel. 

Kontrollera om du har försĂ€kring som tĂ€cker upp för skadedjursbekĂ€mpning och var noga med att teckna en om det inte redan finns ett avtal. Det Ă€r viktigt att ta reda pĂ„ vad som gĂ€ller i det enskilda fallet dĂ„ det krĂ€vs sĂ€rskilda tillstĂ„nd för att anvĂ€nda vissa typer av bekĂ€mpningsmedel mot skadedjur. 

I Sverige Ă€r det FolkhĂ€lsomyndigheten som utfĂ€rdar anvĂ€ndartillstĂ„nd för en viss typ av bekĂ€mpningsmedel mot skadedjur, bĂ„de nĂ€r det gĂ€ller bruk i bostĂ€der och lokaler, men Ă€ven vid bekĂ€mpning pĂ„ gĂ„rdar, jordbruk, offentliga platser och liknande. FolkhĂ€lsomyndigheten ansvarar Ă€ven för att utbildningar samt utfĂ€rdadanden av utbildningsbevis samt för att pröva frĂ„gor om anvĂ€ndningstillstĂ„nd i lagringsutrymmen och liknande. 

Som privatperson behöver du ansöka om tillstĂ„nd för att fĂ„ lov att anvĂ€nda bekĂ€mpningsmedel klassade enligt klass 1 och 2 dĂ„ dessa kan orsaka hĂ€lsorisker eller skador för mĂ€nniskor, djur och miljön om de anvĂ€nds pĂ„ fel sĂ€tt. 

NĂ€r du köper ett medel för privat bruk (klass 3) bör du lĂ€sa noga pĂ„ etiketten dĂ€r ansvarig myndighet, innehĂ„ll, anvĂ€ndningsomrĂ„de samt registreringsnummer anges. Skulle nĂ„got hĂ€nda Ă€r detta viktiga uppgifter för eventuell sjukvĂ„rdspersonal att fĂ„ reda pĂ„. 

BekÀmpningsmedel delas in i följande 3 klasser:

Klass 1: TillstĂ„nd krĂ€vs, enbart avsedda för yrkesmĂ€ssigt bruk 

Klass 2: TillstÄnd krÀvs om det gÀller vÀxtskyddsmedel, enbart avsedda för yrkesmÀssigt bruk

Klass 3: KrÀver inget tillstÄnd, fÄr anvÀndas av vem som helst

Sammanfattning

Ordning: FjÀrilar

Överfamilj: MalfjĂ€rilar

Lever av: Textiler av naturmaterial, pĂ€ls, hĂ„r, fjĂ€drar, spannmĂ„lsprodukter, nötter mm. (beror pĂ„ art) 

FĂ€rg/kĂ€nnetecken: Guldskimrande eller beige med ljusgula vingar, flĂ€ckiga om det Ă€r pĂ€lsmal 

Skadegörelse: Malens larver Ă€ter hĂ„l pĂ„ textilier, klĂ€der, mjöl- och sockerpĂ„sar mm. 

Storlek: Larverna Ă€r cirka 10 millimeter lĂ„nga, den vuxna malen blir endast ett par millimeter större Ă€n i larvstadiet 

ÅtgĂ€rder: Du kan köpa fĂ€rre produkter som tillverkats av ylle, pĂ€ls eller fjĂ€drar dĂ„ dessa drar till sig mal i mycket större utstrĂ€ckning Ă€n produkter som tillverkats av syntetiska material

Spridning: Malhonan kan lĂ€gga sĂ„ mĂ„nga som 100 Ă€gg vid ett och samma tillfĂ€lle, de trivs i varma och mörka utrymmen dit hanarna kommer för att para sig med honorna, honorna befruktas med Ă€gg som blir till larver som sĂ„ smĂ„ningom vĂ€xer upp och förökar sig 

BekĂ€mpning: 

FÀllor i form av klisterremsor pÄ vilka malen fastnar och dör

SĂ€rskild insektsspray

Rödcederolja

PĂ„sar med lavendel eller droppar av lavendelolja

Förebyggande Ă„tgĂ€rder: 

VÀdra mer sÀllan under sommaren

Kontrollera garderober, skÄp och lÄdor

HÀng endast in rena klÀder och textilier i garderob och klÀdkammare

HÄll nere temperaturen i de utrymmen dÀr du förvarar klÀder och sÀngklÀder

Kontrollera och förslut torrvaror extra noga

StÀda undan spill i köket i samband med bakning och matlagning

StorstĂ€da i samband med ”byte av garderob” (nĂ€r du lĂ€gger undan sommarklĂ€derna och tar fram höstklĂ€derna) mm.

Betyg pÄ guiden: